JESTI ILI NE JESTI?

Šećer iz voća – je li manje štetan od rafiniranog šećera?

U posljednje vrijeme često čujemo da treba izbjegavati voće ili ga svesti na minimum. Koliko je istine u tome?

Voće sadrži šećer, a ono slađe, poput manga ili lubenice sadrži
ga u visokoj količini. U voću postoje dvije vrste šećera u
podjednakim količinama – glukoza i fruktoza.

Glukoza podiže razinu šećera u krvi pa tijelo mora koristiti
inzulin da ga probavi. U mišićima se pretvara u
energiju. Fruktoza ne utječe na razinu šećera u krvi,
prerađuju je jetra koja višak fruktoze pretvaraju u mast. 

Šećer iz voća ipak je bolji od rafinranog bijelog šćerea jer nije
procesuiran i ne sadrži aditive te se sporije probavlja. 

Također, dokazano je da rafinirani šećer i fruktoza koja je
dodana u proizvode poput slatkiša, povećavaju rizik za razvoj
srčanih bolesti i dijabetesa. 

S druge strane, frukoza koja se nalazi u voću, ne šteti zdravlju.
Ljudi koji imaju dijabetes mogu konzumirati voće. Na koncu, ono
ima manje šećera od mnogih slatkiša, a obiluje nutrijentima koji
su ključni za zdravlje. 

Uvijek birajte cijele plodove, po mogućnosti sezonske, a
izbjegavajte konzervirano voće i voćne sokove koje niste sami
napravili. Također, ne pretjerujte s voćem jer biste se mogli
udebljati. Pretjerati znači jesti više od pet porcija voća
dnevno. Voće je najbolje jesti ujutro. Birajte različite vrste,
ne držite se samo jedne voćke.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije