U posljednje vrijeme često čujemo da treba izbjegavati voće ili ga svesti na minimum. Koliko je istine u tome?
Voće sadrži šećer, a ono slađe, poput manga ili lubenice sadrži
ga u visokoj količini. U voću postoje dvije vrste šećera u
podjednakim količinama – glukoza i fruktoza.
Glukoza podiže razinu šećera u krvi pa tijelo mora koristiti
inzulin da ga probavi. U mišićima se pretvara u
energiju. Fruktoza ne utječe na razinu šećera u krvi,
prerađuju je jetra koja višak fruktoze pretvaraju u mast.
Šećer iz voća ipak je bolji od rafinranog bijelog šćerea jer nije
procesuiran i ne sadrži aditive te se sporije probavlja.
Također, dokazano je da rafinirani šećer i fruktoza koja je
dodana u proizvode poput slatkiša, povećavaju rizik za razvoj
srčanih bolesti i dijabetesa.
S druge strane, frukoza koja se nalazi u voću, ne šteti zdravlju.
Ljudi koji imaju dijabetes mogu konzumirati voće. Na koncu, ono
ima manje šećera od mnogih slatkiša, a obiluje nutrijentima koji
su ključni za zdravlje.
Uvijek birajte cijele plodove, po mogućnosti sezonske, a
izbjegavajte konzervirano voće i voćne sokove koje niste sami
napravili. Također, ne pretjerujte s voćem jer biste se mogli
udebljati. Pretjerati znači jesti više od pet porcija voća
dnevno. Voće je najbolje jesti ujutro. Birajte različite vrste,
ne držite se samo jedne voćke.