Posadite origano na svome balkonu i uživajte svakodnevno u okusu i mirisu ove biljke...
Neizostavni sastojak talijanske kuhinje koji daje onaj
prepoznatljiv miris pizzi može se koristiti ne samo u
kulinarstvu, već i u medicini. Ulje origana je prirodni
fungicid i antibiotik te ima jaka antioksidativna svojstva.
Samo par kapi ovog eteričnog ulja poboljšat će zdravlje, bilo da
ih uzimate oralno uzimate ili utrljavate u kožu (u ovom slučaju
treba ih pomiješati s baznim uljem). Donosimo samo neke od
svojstava origana:
Ubija bakterije
Zahvaljujući sastojku karvakrolu, ulje origana je jaki prirodni
antibiotik. Pokazao se vrlo učinkovit protiv stafilokoka,
bakterije Pseodomonas aeruginosa i E.coli.
Snižava kolesterol
U kombinaciji sa zdravom prehranom i redovitom
rekreacijom, ulje origana je jako učinkovito u snižavanju lošeg
kolesterola. I ovdje zasluge nosi karvakrol.
Ublažava bolove
Rosmarinska kiselina koja se nalazi u origanu pomaže kod
ublažavanja upalinih procesa u tijelu i ublažavanja bolova.
Istraživanja provedena na miševima pokazala su da ulje origana
ima isti učinak kao morfij i fenoprofen.
Štiti od bolesti
Glavna funkcija antioksidansa je da neutralizira slobodne
radikale koji oštećuju stanice u tijelu. Slobodni radikali
su prirodan produkt metabolizma i ne možemo ih
izbjeći. Dnevna doza ulja origana osigurat će organizmu
dovoljno antioksidansa koji će ih neutralizirati i time štiti
organizam od bolesti.
Pomaže u mršavljenju
Opet zahvaljujući karvakrolu, ulje origana pomoći će kod
mršavljenja. Dodajte origano u svoju prehranu. Osim što će je
nutritivno i okusom obogatiti, origano će potaknuti
metabolizam.
No, ako uzimate lijekove prije, no što počnete konzumirati ulje
origana, posavjetujte se s liječnikom. Ulje origana ne
preporučuje se trudnicama i dojiljama.