Zaštićena oznaka

Zagorci nakon purice zaštitili i štrukle: Po jednom bi uskoro mogli postati i prva regija u Europi

Brašno, sol, sir, ulje, jaja i kiselo vrhnje - šest sastojaka u kombinaciji kakvoj znaju napraviti samo Zagorci.

Promocija domaće hrane jako dobro ide Zagorcima jer, štrukli su
upravo dobili nacionalnu zaštićenu oznaku zemljopisnog porijekla.
I to samo mjesec dana nakon što je na razini europske unije
zaštićena purica s mlincima.

Zagorje će tako postati jedina europska regija koja će zaštititi
glavno jelo, prilog i desert, a sve će to reklamirati i na jumbo
plakatima na ulazu u županiju. Zagorski štrukli doduše ne moraju
biti desert, to je vjerojatno jedino jelo na svijetu koje se može
jesti i umočeno u juhu i kao glavno jelo i kao desert. 

Brašno, sol, sir, ulje, jaja i kiselo vrhnje – šest sastojaka u
kombinaciji kakvoj znaju napraviti samo Zagorci. Zato su njihovi
štrukli dobili nacionalnu zaštitu i oznaku nacionalnog
podrijetla. Po tajne tog recepta ekipa RTL-a otišla je u
Oroslavje kod gospođe Zdenkice.

– To možete napraviti strojno, ali nije to to. To vam je
jednostavan recept koji se najbolje nauči kada gledate. Od oka ja
stavljam sve, ulja, jaja, brašnja i mesnim ne smije biti pretvrdo
ni premekano. Napravim ga i stavim u foliju da se odmara – govori
za RTL Direkt pobjednica manifestacije Babičini kolači,
Zdenkica Ljubić.

Pravi znalci

Za ovakvo ručno razvlačanje potrebna je kažu Zagorci posebna
vještina i iskustvo jer tijesto mora biti tanko i prozirno.

– Po čemu su oni posebni? Po načinu izrade, ručni rad kod
razvlačenja koji se u našim hižama prenosi s koljena na koljeno i
to je ono najvažnije što smo zaštitili. Jesu li to štrukli ili
štruklji? Mi kažemo štruklji u zagorju, ali oba naziva su
zaštićena – kaže nam Matija Gulija, predsjednik
Udruge ‘Tradicija Zagorja’.

Zaštićeni su i smrznuti štrukli pa se i veliki proizvođači nadaju
lakšem plasmanu na tržišta u susjednim zemljama.

– Očekujemo da će se potražnja povećati te da ćemo osim sad aove
ejdne smjene koje proizvodi u jednoj smjeni proizvoditi u dvije.
Koliko ih proizvedete oko 2000 tisuće – govori Ivana
Horvat
, proizvođačica štrukli.

Zaštita i na razini Europe

Štrukli sada idu u borbu i za europsku zaštitu čime bi Zagorje
postalo prva regija u Europi koja ima zaštićeno glavno jelo,
prilog i desert: purana, mlince i štrukle.

– Svi oni koji su do sada prodavale zagorske štrukle pod svojim
nazivom i amrkicom to više neće moći, neće moći prodavati
zagorske štrukle ako se neće držati izvornog recepta – rekao je
krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Dakle, štrukle koje nisu vidjeli tajni zagorski recept Zagorja
više se neće moći prodavati kao zagorske. U ovim krajevima to je
specijalitet već više od dvjesto godina, koji se posluživao u
posebnim prigodama, za blagdane i na svadbama.

– Ovakvi štrukli nema nigdje i znaju ga napraviti samo Zagorje i
samo u Zagorju možete dobiti ovakve štrukle – priča nam Zdenkica.

Kuhani, pečeni, slani ili slatki taj svitak od ručno razvučenog
tankog tijesta punjen sirom pravi je trijumf zagorske
kuhinje. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije