Brašno, sol, sir, ulje, jaja i kiselo vrhnje - šest sastojaka u kombinaciji kakvoj znaju napraviti samo Zagorci.
Promocija domaće hrane jako dobro ide Zagorcima jer, štrukli su
upravo dobili nacionalnu zaštićenu oznaku zemljopisnog porijekla.
I to samo mjesec dana nakon što je na razini europske unije
zaštićena purica s mlincima.
Zagorje će tako postati jedina europska regija koja će zaštititi
glavno jelo, prilog i desert, a sve će to reklamirati i na jumbo
plakatima na ulazu u županiju. Zagorski štrukli doduše ne moraju
biti desert, to je vjerojatno jedino jelo na svijetu koje se može
jesti i umočeno u juhu i kao glavno jelo i kao desert.
Brašno, sol, sir, ulje, jaja i kiselo vrhnje – šest sastojaka u
kombinaciji kakvoj znaju napraviti samo Zagorci. Zato su njihovi
štrukli dobili nacionalnu zaštitu i oznaku nacionalnog
podrijetla. Po tajne tog recepta ekipa RTL-a otišla je u
Oroslavje kod gospođe Zdenkice.
– To možete napraviti strojno, ali nije to to. To vam je
jednostavan recept koji se najbolje nauči kada gledate. Od oka ja
stavljam sve, ulja, jaja, brašnja i mesnim ne smije biti pretvrdo
ni premekano. Napravim ga i stavim u foliju da se odmara – govori
za RTL Direkt pobjednica manifestacije Babičini kolači,
Zdenkica Ljubić.
Pravi znalci
Za ovakvo ručno razvlačanje potrebna je kažu Zagorci posebna
vještina i iskustvo jer tijesto mora biti tanko i prozirno.
– Po čemu su oni posebni? Po načinu izrade, ručni rad kod
razvlačenja koji se u našim hižama prenosi s koljena na koljeno i
to je ono najvažnije što smo zaštitili. Jesu li to štrukli ili
štruklji? Mi kažemo štruklji u zagorju, ali oba naziva su
zaštićena – kaže nam Matija Gulija, predsjednik
Udruge ‘Tradicija Zagorja’.
Zaštićeni su i smrznuti štrukli pa se i veliki proizvođači nadaju
lakšem plasmanu na tržišta u susjednim zemljama.
– Očekujemo da će se potražnja povećati te da ćemo osim sad aove
ejdne smjene koje proizvodi u jednoj smjeni proizvoditi u dvije.
Koliko ih proizvedete oko 2000 tisuće – govori Ivana
Horvat, proizvođačica štrukli.
Zaštita i na razini Europe
Štrukli sada idu u borbu i za europsku zaštitu čime bi Zagorje
postalo prva regija u Europi koja ima zaštićeno glavno jelo,
prilog i desert: purana, mlince i štrukle.
– Svi oni koji su do sada prodavale zagorske štrukle pod svojim
nazivom i amrkicom to više neće moći, neće moći prodavati
zagorske štrukle ako se neće držati izvornog recepta – rekao je
krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.
Dakle, štrukle koje nisu vidjeli tajni zagorski recept Zagorja
više se neće moći prodavati kao zagorske. U ovim krajevima to je
specijalitet već više od dvjesto godina, koji se posluživao u
posebnim prigodama, za blagdane i na svadbama.
– Ovakvi štrukli nema nigdje i znaju ga napraviti samo Zagorje i
samo u Zagorju možete dobiti ovakve štrukle – priča nam Zdenkica.
Kuhani, pečeni, slani ili slatki taj svitak od ručno razvučenog
tankog tijesta punjen sirom pravi je trijumf zagorske
kuhinje.