Iako se volim počastiti fast foodom, isto tako volim taj fast food učiniti zdravim.
Današnje jelo je nastalo pomalo slučajno. Imala sam neke davno
kupljene tortilje raznih veličina pa sam odlučila da je vrijeme
iskorisiti ih prije nego se pokvare i bez puno razmišljanja
odluka je pala da ću raditi hrskave povrtne zapečene tortilje.
Kako u mom frižideru nema sira morala sam napraviti vegansk
varijantu, a detaljni recept slijedi u nastavku.
No prije nego krenem,samo još jedna brzinska napomena.
Iako se volim počastiti fast foodom, isto tako volim taj
fast food učiniti zdravim. Mislim da mi je to s ovim meksičkim
sendvičima uspjelo. Nastavi čitati pa procjeni jesam li u
pravu.
Ovo jelo je sasvim jednostavno i ne zahtjeva neko preveliko
kulinarsko umijeće.
Za mljeveni tofu ti je potreban samo blok čvrstog tofua
neutralnog okusa.
Vegansko mljevno meso od tofu-a (mexički začini)
1 blok čvrstog tofua (cca 350 grama)
1 žlica ulja (suncokret s visokim udjelom oleinske kiseline)
1 žlica soya umaka
1 mala žličica chilija
1 mala žličica dimljene paprike
1/4 žličice kajenskog papra
1/2 male žličice mlijevenog kumina
1/2 male žličice češnjaka u prahu
1/2 male žličice luka u prahu
Postupak:
1. Upali pećnicu na 180°C, obloži lim za pečenje papirom za
pečenje.
2. Ocjedi tofu od viška vode
3. Razmrvi ga rukama i vilicom, začini.
4. Raširi tofu ravnomjerno po limu za pečnje i peci ga 30- 35
minuta, povremeno mješajući. Pazi na tofu da ne zagori.
HRSKAVE TORTILJE
Sastojci:
Mljeveni tofu
1/2 šalice indijskih oraščia
1 i 1/2 šalica narezanog krumpira ili batata
1 mrkva
mladi špinat ili zelena salata
svježa rajčica
1/2 šalice biljnog nezaslađenog mlijeka
1 velika žlica prehrambenog kvasca
1/2 avokada
6 velikih torilja
6 malih tortilja
Po želji veganski jogurt ili kiselo vrhnje
Postupak:
1. u vruću vodu stavi kuhati indijske oraščiće, na sitno narezanu
mrkvu i krumpir. Kuhaj cca. 20 minuta dok nije sve mekano.
2. Kad je povrće kuhano ocijedi višak vode i ubaci povrće i
indijske oraščiće u blender.
3. Dodaj u blender ½ šalice biljnog nezaslađenog mlijeka,
prehrambeni kvasac i soli po želji.
4. Blendaj dok ne dobiješ kremasti, sirasti umak. Po potrebi
dodaj još malo mlijeka.
5. Špinat operi i nareži na sitno.
6. Rajčicu nareži na sitne kockice.
7. avokado nareži na sitne kockice.
8. Na podlogu stavi veliku tortilju, premaži ju u tankom sloju
veganskim sirem od povrća i indijskih orašćiča. Na sir dodaj 2-3
žlice mlijevenog mesa, malo rajčice, špinata i avokado. Prema
želji ubaci još i malo veganskog jogurta ili kiselog vrhnja i još
malo sira.
9. Gore na veliku tortilju i na punjenje stavi manju tortilju i u
krug preklapaj krajeve.
10. Zagrij teflonsku tavu i peci na strani gdje su spojevi.
Okreni kad je smeđe i hrskavo.
Posluži uz guacamole, ostatak sirnog umaka ili jogurta.. Uživaj i
dobar tek!