ZDRAVA HRANA

Zašto su chia sjemenke superhrana i kada bi se trebale izbjegavati?

Chia sjemenke su visoko hranjive tvari, izvrstan su izvor minerala i mogu čak poticati gubitak kilograma...

Chia sjemenke visoko su hranjive tvari, 100 grama sadrži čak
34,4 g vlakana, 16,5 g proteina i 26 g nezasićenih
masnih kiselina, objavilo je američko Ministarstvo
poljoprivrede.

Chia sjemenke potiču iz obitelji metvice i bile su
osnovna namirnica drevnih civilizacija Azteka i
Maje u Srednjoj Americi. Jeli su ih samostalno ili miješali s
drugim žitaricama, a koristili su ih u lijekovima i za
ulja. 

Iako većina ljudi neće imati problema ako redovito jede ove
sjemenke, neki ljudi ipak trebaju biti na oprezu. Stručnjaci
upozoravaju da ljudi s određenim zdravstvenim stanjima moraju
biti svjesni rizika.

Dr. Jimmy Louie Chun-yu sa Sveučilišta u
Hong Kongu, kaže da bi ljudi koji su imali moždani
udar trebali biti oprezni kada konzumiraju chia sjemenke
zbog visoke koncentracije omega-3 masnih kiselina.

Ljudi koji uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi
trebaju ograničiti uzimanje chia sjemenki jer mogu utjecati
na cirkulaciju. Zbog toga se chia sjemenke ne preporučuju ni
osobama s niskim krvnim tlakom.

Uz to, Louie kaže da ljudi s gastrointestinalnim problemima,
poput Crohnove bolesti, trebaju biti oprezni da ne konzumiraju
svakodnevno previše chia sjemenki. Neprobavljivi sadržaj
vlakana može dovesti do gastrointestinalnih problema kao što
su zatvor, proljev i nadimanje.

Sjemenke chia mogu izazvati alergijske reakcije, posebno kod
osoba alergičnih na sezam, metvicu ili senf. U takvim
slučajevima, kaže Louie za South China
Morning
Post, kontakt sa sjemenkama može izazvati
reakcije.

Odlične su za dijabetičare

S druge strane, vlakna u chia sjemenkama ne podižu šećer u krvi
niti troše inzulin kada su probavljeni, pa su korisne za
dijabetičare. Također, chia sjemenke zaista mogu poticati
mršavljenje. Zbog visokog sadržaja topljivih vlakana, sjemenke
mogu nabubriti do 12 puta više od svoje prvotne težine u
vodi, a to smanjuje apetit i povećava osjećaj sitosti.

Ove sjemenke su također odličan izvor minerala,
uključujući kalcij, željezo, magnezij, mangan, fosfor i
cink. Količina kalcija je šest puta veća nego u mlijeku, što
ga čini idealnom hranom za osobe koje ne podnose laktozu ili koji
ne konzumiraju mliječne proizvode.

Louie objašnjava da većina ljudi može za početak konzumirati
jednu do dvije žlice chia sjemenki, a zatim polako povećavati na
oko dvije žlice.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije