Dok se reže ova namirnica ispušta određeni plin, a to je razlog zašto se oči navlaže...
Postoje načini rezanja luka koji bitno smanjuju mogućnost
plakanja, a evo nekoliko:
Otvorena usta
Dok se luk reže najbolje je usta držati otvorenima i isplaziti
jezik. Ovako će sporni plin manje dopirati do očiju jer će se
udahnuti na usta.
Žvakanje
Druga metoda je žvakanje kaugume prilikom rezanja. Na ovaj način
se ne misli toliko na samu neugodu koju izaziva miris luka.
Hladan luk
Najbolje je luk staviti u hladnjak prije rezanja 10 do 15 minuta
kako bi se miris malo otpustio, a samim time će sve biti lakše.
Važno je da se stavi u hladnjak, a ne u zamrzivač.
Narezane dijelove udaljiti
Ono što se nareže odmah je potrebno i udaljiti od očiju. Staviti
u posudu i na drugi kraj stola. Također, važno je da se
reže polovica po polovica luka.
Korištenje oštrog noža
Enzimi iz luka se ispuštaju kako se njegove stanice lome. Oštrim
nožem se oslobađa manje enzima, a isto tako sve će i rezanje ići
puno brže.