Svježi krastavci su odličan izbor za vruće ljetne dane, no osim što su iznimno lagani i ukusni, veoma su korisni za zdravlje...
Svježi su krastavci idealna namirnica za ove vruće
ljetne dane te obavezni dio svake osvježavajuće lagane salate.
No, osim što su jako ukusni, veoma su dobri za naše
zdravlje.
1. Smanjuju kolesterol, kontroliraju tlak, ali i pomažu
dijabetičarima
Krastavci sadrže hormon koji potiče gušteraču na
proizvodnju inzulina (ključnog za dijabetičare). Uz to,
sadrži sterol koji pomaže u snižavanju razine kolesterola.
2. Odlični su za hidrataciju
Voda čini 90 posto krastavca, stoga ne treba ni
objašnjavati koliko je ovo povrće dobro jesti u vrućim danima
kada je tijelu potrebna što bolja hidratacija.
3. Štiti od raka
Zbog spojeva koje sadrže (pinorezinol, sekoizolaricirezinol i
laricirezinol), krastavci čak smanjuju rizik od pojave nekih
vrsta karcinoma – jajnika, dojki, prostate i maternice.
4. Čini kosu i nokte zdravijima
Krastavci sadrže silicij koji je veoma pogodan za
održavanje lijepih i zdravih noktiju i kose.
5. Izbaciju toksine iz tijela
Krastavci su dobri za razgradnju bubrežnih kamenaca, a zbog svoje
velike količine vode koju sadrže, pomažu tijelu u
izbacivanju nečistoća i toksina.