Odgovor nije jednoznačan, već ovisi o tome što nam je cilj i kako tijelo reagira na ugljikohidrate...
Ugljikohidrati su u jednom trenutku zasjeli na sam vrh crne liste
pa ih mnoge dijete ne sadrže. No, ugljikohidrati su kao i
proteini važni za zdravo funkcioniranje organizma.Bitno je da su
složeni i da ih konzumiramo u pravo vrijeme.
Nakon što ih pojedemo u ukusnom rižotu ili kruhu, tijelo
ugljikohidrate kreće pretvarati u šećere (glukozu), odnosno
energiju za stanice. Višak glukoze odlazi u jetra i mišiće kao
gorivo za kasnije (glikogen) ili se pak pretvara u masnoće.
Mark Hyman, direktor Kliničkog centra za funkcionalnu medicinu u
Clevelandu i autor knjige ‘Food: What the Heck Should I
Eat?’ za Huffpost je odgovorio na pitanje kada je najbolje jesi
ugljikohidrate.
Odgovor nije jednoznačan, već ovisi o tome što nam je cilj –
želimo li skinuti kilograme, pripremiti se za maraton ili
izgraditi mišiće? Također je bitno utvrditi kako naše tijelo
reagira na ugljikohidrate. Kako se osjećamo nakon što ih
pojedemo? Jesmo li umorni i bez energije ili nam nisu teško pali?
Ukoliko smo nakon unosa ugljikohidrata umorni, bilo bi
dobro da ih jedemo u malim količinama nekoliko puta na dan.
Ukoliko želimo skinuti kilograme ili se bavimo napornim
treninzima dobro je obratiti pozornost na to kada jesti
ugljikohidrate.
Bilo bi najbolje jesti ih u onim danima kada
imamo intenzivnije i dulje treninge (za optimiziranje
energije i poboljšanje rezultata), a u manje aktivnim danima ih
izbjegavati (tada će tijelo posegnuti za rezervama iz
masti).