Nekada je prosječan čovjek godišnje jeo manje od kilogram šećera, a danas na godinu pojede 28 kilograma...
Preporuka liječnika i nutricionista je maksimalno šest čajnih
žličica dnevno za žene i devet za muškarce.
I dok je lako izbjeći šećer u gaziranim napicima, čokoladi,
kolačima, teško ga je zaobići u hrani u kojoj ga ne očekujemo,
primijerice onoj koja je slana. No, kako je šećer konzervans,
nalazi se svugdje i treba čitati deklaracije te jesti što
više svježe i neprerađene hrane.
Prema istraživanju iz 2014. objavljenom u časopisu JAMA Internal
Medicine, ljudi koji su konzumirali 17 do 21 posto kalorija iz
dodanog šećera imali su 38 posto veći rizik da umru od
kardiovaskularnih bolesti u usporedbi s onima koji su šećer
unosili u vrijednosti od 8 posto kalorija dnevno.
Ako na dan pojedete 1.600 kalorija, u prosjeku 128 kalorija
otpada na dodani šećer. Za uspredbu, jedna limenka
gaziranog soka ima oko 150 kalorija. Prekomjerni šećer
povećava i šanse za razvoj dijabetesa tipa 2. U jednoj
velikoj studiji koja je obuhvatila više od 175 zemalja,
znanstvenici su otkrili da je porast konzumacije šećera od 150
kalorija po osobi dnevno vezan za porast pojave dijabetesa
za 1,1 posto.
I određeni maligni tumori povezani su s prekomjernim unosom
šećera. Šećer je povezan s povećanjem tjelesne težine,
upalama i inzulinskom rezistencijom, a sve to povećava rizik
od raka.
Višak šećera također utječe na zdravlje kože. Studija na
2.300 tinejdžera otkrila je da su oni koji su jeli šećer
imali za 30% veći rizik da dobiju akne.
Previše šećera ubrzava i starenje povećanjem stvaranja
naprednih krajnjih produkata glikacije (skraćeno AGE-ova), koji
uništavaju bjelančevine odgovorne za elastičnost kože.
Previše šećera povezano je i s povećanjem proizvodnje
mokraćne kiseline, što povećava rizik od gihta, bolnog
oblika artritisa koji je u porastu, čak i među mlađim
ljudima.
I na koncu, no ne manje važno – šećer nam oduzima
energiju. Koristeći podatke iz preko 30 objavljenih studija,
znanstvenici su proučavali utjecaj šećera na različite aspekte
raspoloženja, uključujući umor, ljutnju, budnost i depresiju.
Otkrili su da su se oni koji su jeli šećer osjećali
umornije od onih koji nisu, osobito u prvom satu nakon
konzumiranja. Nisu pronašli niti jedan pozitivan učinak na
bilo koji aspekt raspoloženja nakon konzumacije šećera.