Slani indijski oraščići sadrže značajnu količinu masnoća, iako se većinom radi o zdravim nazasićenim masnoćama...
Indijski oraščići sadrže obilje važnih nutrijenata,
uključujući ugljikohidrate, proteine i masti, ali i brojne
minerale i vitamine. Ali slani indijski oraščići sadrže puno
više soli, a većina ljudi ih voli jesti u takvom obliku. Kada se
umjereno konzumiraju indijski oraščići mogu vam pomoći da
zadovoljite dnevne potrebe za određenim nutrijentima.
Zdrave masnoće
Slani indijski oraščići sadrže značajnu količinu masnoća,
a većinom se radi o zdravim nazasićenim masnoćama. Oko 30
grama oraščića sadrži 13,14 g masnoća, od toga je 7,74 grama u
obliku mononezasićenih masti, a 2,22 grama polinezasićene.
Mononezasićene i polinezasićene masnoće mogu pomoći kod
smanjenja lošeg kolesterola u krvotoku i poboljšati
zdravlje kardiovaskularnog sustava. Polinezasićene masnoće mogu
pomoći kod reguliranja razine glukoze u krvi i smanjiti
rizik od dijabetesa tipa 2,
navodi Američko udruženje za srce.
Ugljikohidrati i
proteini
Slani indijski oraščići prirodno
su bogati ugljikohidratima i proteinima. Vašem tijelu
su potrebni ugljikohidrati za energiju, dok bjelančevine pomažu u
sintezi i obnovi staničnog tkiva. Prehrana s dnevnim unosom od 2
000 kalorija zahtijeva oko 225 grama ugljikohidrata i 50
grama proteina. Oko 30 grama indijskih oraščića sadrži 9,27
grama ugljikohidrata i 4,34 grama proteina.
Minerali i
vitamini
Također sadrže i deset minerala, a posebno su
bogati magnezijem i bakrom. Sadrže i male do umjerene
količine kalcija, željeza, fosfora, kalija, natrija, cinka i
selena. Slično kao i s mineralima, vitamini su nutrijenti koje
tijelo većinom ne može proizvesti samo. Ovi
omiljeni oraščići ne sadrže velike količine vitamina nego u
tragovima sadrže vitamine B, E i K.
Sol i zdravlje
Slani indijski oraščići sadrže niz korisnih hranjivih
sastojaka, ali i sol koja sadrži natrij. Mineral koji pomaže
kod hidratizacije tijela, a regulira i rad
središnjeg živčanog sustava, ali višak natrija
može uzrokovati visoki krvni tlak te povećati rizik od
kardiovaskularnih bolesti. Zasićene masnoće mogu povećati
kolesterol u krvi i pojačati kardiovaskularne probleme, a zbog
svega je vrlo važno paziti na dnevni unos soli.
Koliko soli dnevno trebamo unositi?
Odrasli bi trebali unositi manje od 5 g soli, a unos soli za
djecu procjenjuje se u odnosu na njihove energetske potrebe.
Otprilike je:
- za djecu od 1 do 3 godine preporučuje se unos od 2 g na dan
- za djecu od 4 do 6 godina preporučuje se 3 g na dan
- za djecu preko 7 godina preporučuje se 5 g na dan.
‘Dodavanjem soli hrani ne smijemo pretjerivati jer se prekomjeran
unos soli povezuje s bolestima srca i krvnih žila, ali i drugim
bolestima poput bubrežnih bolesti i karcinoma. Procjenjuje se
kako unosimo 2 do 3 puta više količine soli od preporučenog, a
prema podacima WHO-a, smanjivanjem unosa soli za 50 posto spasilo
bi se oko 180 000 ljudskih života u Europi godišnje’, objasnila
nam je ranije mag. nutr.
Mirja Zupčić.