Luk je neizostavni sastojak u kuhinjama diljem svijeta. Jelima daje bogatsvo okusa, a ljudima čuva zdravlje...
Na njemu dinstamo, pečemo ga u pećnici, pohamo, karameliziramo,
konzerviramo, kuhamo u juhi, svježeg režemo za salatu – plačući
pritom. Zbog njegovog intenzivnog mirisa i arome ne bi ga trebalo
držati s ostalim povrćem.
- Luk vol suha i mračna mjesta
Prvo pravilo skladištenja luka je da ga držimo na suhom i mračnom
mjestu, osobito ako imamo veće količine pa luk dugo treba ostati
svjež. Skladištenje na tamnom i prozračnom mjestu idealna je
opcija.
- Košara ili kartonska vrećica
Skladištenje luka u pletenoj košari ili kartonskoj vreći puno je
bolje od spremanja u najlonsku vrećicu jer osigurava cirkuliranje
zraka te sprječava truljenje. Dobro funckionira i skladištenje
luka u bilo kojem drugom prirodnom materijalu.
- Hladnjak ne dolazi u obzir
Držanje luka u hladnjaku uništava i aromu i teksturu ove
namirnice. Temperatura u hladnjaku je preniska za luk, a vlaga
previsoka te će luk omekšati i izgubiti na kvaliteti.
- Osim kod narezanog luka
Narezani luk se čuva u hladnjaku, no u dobro zatvorenoj posudi
kako se ne bpo ostalim naimirnicama širio njegov
miris.
Luk je izuzetno zdrava namirnica pa bi ga trebalo redovito
konzumirati usprkos njegovom mirisu. Jača imunitet, ima
antikancerogeno djelovanje zahvaljujući polifenolu kvercetinu.
Čuva i zdravlje kostiju, srca i krvnih žila te bubrega. Odličan
je dijuretik, čuva zdravlje crijeva i pomaže regulirati probavu.
Bezbroj je razloga zbog kojih bi ga trebalo redovito jesti.