Ovo je bilo peto i posljednje natjecanje ovogodišnjeg izdanja Hrvatskog kuharskog kupa.
Posljednje natjecanje četrnaestog izdanja Hrvatskog
kuharskog kupa održano je 25. i 26. listopada u
Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola
Bjelovar.
Natjecanje pod nazivom ‘Bilogorsko kolo’ po
treći puta organizirali su članovi Udruge kuhara i
slastičar Bilogore u suradnji s Hrvatskim
kuharskim savezom i Turističko-ugostiteljskom i prehrambenom
školom Bjelovar.
U sklopu dvodnevnog događanja, natjecatelji su pri dolasku obišli
centar Bjelovara te posjetili Gradski muzej Bjelovar da bi
kasnije krenuli s pripremom svečane večere.
Sudionici su u ovom kolu imali zadatak pripremiti svečane hladne
plate od ramsteka, svježeg sira i kukuruza, toplo glavno jelo s
prilogom od svinjske pisanice, šljiva i tikvice, a slastičarko
umijeće pokazali su u pripremi deserta od čokolade, Pâte à
Choux tijesta i lješnjaka i to sve za 14 osoba. Za sljubljivanje
hrane i vina pobrinula se Vinarija Šipek.
Pobjedu u ukupnom poretku ostvarili su
Tomislav Greganić i Marela Hudoletnjak iz hotela
The Westin Zagreb. Do najviše stepenice stigli
sa osvojenim drugim mjestima u svakoj kategoriji.
Na drugo mjesto plasirali su se Marin Sambolek i Dario
Rodeš iz Hotela Turist, Varaždin, dok
je treće mjesto pripalo Nikoli Domisloviću i Dinku
Tomašiću iz Park Boutique Hotel
Varaždin. Sve natjecateljske radove vrednovao je
tročlani ocjenjivački sud, Branko Čukelj, Vladimir Balent
i Marija Kuzminski.
Iako zamišljen i realiziran u natjecateljskom formatu, Hrvatski
kuharski kup prije svega je mjesto susreta kuhara i slastičara iz
svih krajeva Hrvatske i odlična platforma sa afirmaciju mladih
kuhara, stjecanja novih kulinarskih znanja i vještina te razmjena
iskustva. Da se to pokazalo točnim, dokazali su
učenici Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole
Bjelovar koji su sudjelovali na natjecanju. Posebno su oduševile
mlade domaće kulinarske nade Stjepan Fijačko i Ivana
Kuzma koji su u glavnom jelu oduševili žiri i osvojili
prvo mjesto.
Ovo je bilo peto i posljednje natjecanje ovogodišnjeg izdanja
Hrvatskog kuharskog kupa. Nakon natjecanja održanim u
Solinu, Plitvičkim jezerima, Vinkovcima,
Pregrade te sad u Bjelovaru, preostalo je proglasiti
ukupne pobjednike čitavog natjecanja i osvajače Velike kristalne
kuhače. Završna svečanost će se održati u
Koprivnici početkom prosinca.