Radionice pod nazivom 'Raw food slastice i slatki doručak' te 'Domaći kruh, peciva i namazi' sadržavale su dvadesetak recepata bez rafiniranih ugljikohidrata, naglasile važnost domaćeg blagovanja te ukazale na mogućnosti kreiranja jednostavnih obroka od svega nekolika punovrijednih sastojaka.
Udruga Medenjak ovog je mjeseca održala dvije
edukativne radionice prirodne hrane namijenjene djelatnicima
školskih i predškolskih ustanova.
Radionice pod nazivom ‘Raw food slastice i slatki doručak’
te ‘Domaći kruh, peciva i namazi’ sadržavale su dvadesetak
recepata bez rafiniranih ugljikohidrata, naglasile važnost
domaćeg blagovanja te ukazale na mogućnosti kreiranja
jednostavnih obroka od svega nekolika punovrijednih sastojaka.
Sastavni dio radionica bila je i kratka edukacija o štetnost
sastojaka u prehrani 21. stoljeća kojom se željelo skrenuti
pažnju na skrivene šećere i minimalnu hranjivu vrijednost lako
dostupnih gotovih obroka, naročito štetnih ako se njima hrane
mladi i djeca, a koji se smatraju jednim od glavnih uzroka
pretilosti i bolesti novijeg doba.
Radionice su financirane projektom ‘Biram domaće’ podržanim od
strane Grada Varaždina.
Inače udruga Medenjak od ove je godine s ciljem
promocije prirodne hrane i lokalnog domaćeg proizvoda na novoj
lokaciji u Gajevoj 15 pokrenula projekt ‘Biram domaće’ kroz
koji želi ukazati da ‘kava i klipić’ nisu nužno jedina
opcija jutarnjeg obroka te stoga svake subote u 9 sati na
navedenoj lokaciji za svoje članove uz ponudu dana nudi i recepte
koje možete ponijeti sa sobom nakon što kušate ono što su
vam pripremile marljive ruke Medenjakovih članica.
Projekt su donacijama svojih proizvoda podržale varaždinske
trgovine zdrave hrane; Žitnica i Zeleni
kutak a od nedavno i novo otvorena trgovina
ORGANIKA iz Školske ulice koja svoje proizvode
nudi u rinfuzi te je tako u cijeli projekt, osim prirodnih
sastojaka, uključena i ekološka komponenta.
Svojom aktivnošću Medenjak poziva na globalno razmišljanje i
lokalnu prehranu jer danas, više nego ikad, vrijedi pravilo ‘što
nas hrani to nas i ubija’, stoga skreću pažnju da pažljivo birate
sastojke kako se to jednoga dana ne bi odrazilo na vaše zdravlje.