Maslinovo ulje uistinu ima niz blagodati za naše zdravlje, ali samo ako s njim postupamo pravilno...
Maslinovo ulje na glasu je kao izvanredna alternativa običnom
ulju. Ima savršeno gorak okus, kvalitetno je i zbilja ga je teško
nadmašiti u službi zdravlja, ali i ljepote. Mnogi od nas su se
potpuno okrenuli maslinovom ulju u kuhinji misleći kako činim
dobro za naš organizam.
Međutim, pogreške u pripremi i skladištenju čine ovo ulje potpuno
beskorisnim.
Ne skladištite ulje pravilno
Maslinovo ulje trebalo bi se držati daleko od direktne
sunčeve svjetlosti kako bi izbjegli kvarenje. Upravo se zato
maslinovo ulje najčešće drži u tamnim zelenim bocama kako bi
se spriječilo izlaganje svjetlosti.
Rafinirano maslinovo ulje može izdržati svjetlost, ali
djevičansko svakako maknite s polica kuhinje.
Kuhate s maslinovim uljem
Ovo se posebno odnosi na ekstra djevičansko maslinovo ulje.
Naime, maslinovo ulje ima nižu točku dimljenja
odnosno počinje goriti i na niskoj temperaturi. To čini
ovo ‘tekuće zlato’ kako ga mnogi zovu, potpuno beskorisnim za
naše zdravlje i gube se sve prednosti.
Radije kuhajte s kokosovim uljem, a maslinovo koristite za
preliti salatu, za umakanje kruha, bruskete i u ostalim ‘svježim’
oblicima.
Predugo ga čuvate
Najbolje je da ne skladištite maslinovo ulje predugo. Jednom kad
ga otvorimo trebali bismo bocu potrošiti u mjesec dana.
Neotvorene boce ulja mogu se čuvati do dvije godine, ali samo ako
su skrivene od sunčeve svjetlosti.
Također pripazite da držite ulje dalje od izvora topline jer ga
to lak može pokvariti.