Baza je mnogim jelima, sastavni dio tradicionalne prehrane na našim prostorima. Ako niste ljubitelj ove namirnice, sad ćete postati...
Nije novost da naše zdravlje velikim djelom ovisi o prehrani.
Kvalitetna, izbalansirana prehrana koja sadrži vlakna, proteine,
ugljikohidrate, vitamine i minerale, od kojih se dobar dio nalazi
u voću i povrću, ključ je zdravlja.
Iako je svo sezonsko i organsko voće i povrće zdravo, postoji
vrsta koja izuzetno dobro djeluje na imunitet i životni
vijek. Riječ je o običnom luku koji svakodnevno koristimo u
prehrani. Baza je za pripremu brojnih jela, ali i nezostavan
sastojak salata tako da ga konzumiramo i sirovog i termički
obrađenog.
Luk obiluje biljnim kemikalijama koje pomažu očuvati zdravlje
srca, regulirati razinu šećera u krvi i štititi organizam od
pojave tumorskih stanica. Crveni je luk odličan izvor
bioflavonoida kvercetina poznatog po antiupalnim i
antioksidativnim svojstvima.
Sadrži i oblik vitamina B1 koji je topiv u mastima pa ga tijelo
puno lakše apsorbira od vitamina B1 topivog u vodi te
spojeve koji imaju anti-age učinak, neutralizirajući proces
glikacije – vezanje molekula šećera na proteine u našim stanicama
čiji je produkt ubrzano starenje, što se vidi i na van jer dolazi
do opadanja razine kolagena u koži.
‘Još jedna prednost luka je što poboljšava
pamćenje. Mladi luk sadrži visoku razinu folata i
luteina – nutrijenata koji hrane mozak i smanjuju rizik za razvoj
Alzheimera’, kaže za Express.co nutricionistica, dr.
Sarah Brewer.
Ljekovite prednosti luka poznate su još od antičkih vremena kada
je korišten kao lijek za glavobolju, srčane bolesti i grlobolju.