Najboljom mladom slastičarkom proglašena je Sara Glavaš iz Ugostiteljsko turističke škole Osijek čiji je mentor bio Ivan Kelava...
Završio je i drugi dan 13. Dana hrvatskog
kulinarstva koji se od ponedjeljka, 18. studenog pa sve
do petka, 22. studenog, održavaju u Hotelu Minerva u
Varaždinskim Toplicama.
Dani hrvatskog kulinarstva prilika su da profesionalni kuhari i
slastičari pokažu svoje iskustvo i znanje, oslobode kreativnost i
maštu te odmjere snage u raznim kulinarskim kategorijama, a
prilika se daje i mladim talentima, budućim profesionalnim
kuharima, učenicima završnih razreda srednjih kuharskih škola
koji se natječu u Kamelija kupu.
Učenici, natjecatelji u Kamelija kupu, svoje su
znanje pokazali u izradi torta na temu
‘Nautika’, a natjecali su se i u parovima u izradi
predjela s temom ‘lignje i masline’, glavnog
jela koje je moralo sadržavati kare bez kostiju i vrhnje
za kuhanje te deserta – flambiranih
palačinki.
Najboljom mladom slastičarkom proglašena je
Sara Glavaš iz Ugostiteljsko turističke
škole Osijek čiji je mentor bio Ivan
Kelava, dok su pobjednički natjecateljski par Kamelija
kupa bili Ivan Šarić i Josip Buzov iz
Turističko ugostiteljske škole Split pod
mentorstvom Ivana Romca.
Osim mladih kulinarskih nada, na temu Nautika, slastice su
izlagali i profesionalni slastičari te se predstavljali u 5
različitih kategorija. Na svečanom proglašenju,
Slastičarskom prvakinjom Hrvatske proglašena je
Sandra Jadek iz Udruge slastičara grada
Orahovice.
– U srijedu na očekuje još jedan iscrpan natjecateljski dan za
sve sudionike. Kolege kuhari svoje će znanje pokazati u nekoliko
kategorija, a imat ćemo prilike vidjeti i kuhare u dvije od tri
kategorije za Državnog prvaka – najavio je predsjednik Hrvatskog
kuharskog saveza Damir Crleni.
Popodnevni sati su i u srijedu rezervirani za besplatne
radionice, ovaj put na temu bučinog ulja i njegove
primjene u kuliarstvu te osnova kulinarske artistike odnosno
rezbarenja voća i povrća. Radionice su namjenjene svim
zainteresiranim amaterima, ali i onima s predznanjem, a prethodna
prijava nije potrebna.
Dani hrvatskog kulinarstva traju još do petka, a detaljan
raspored možete pronaći
ovdje.