u varaždinskim toplicama

DANI HRVATSKOG KULINARSTVA Posljednji natjecateljski dan bit će okrunjen svečanom večerom u sklopu koje će se proglasiti pobjednici

Kruna večeri bit će svečana večera - Zlatna nimfa koja će se održati u Hotelu Minerva, u sklopu koje će se proglasiti plasmani.

Hotel Minerva u Varaždinskim
Toplicama
sve do petka domaćin je 13. Dana
hrvatskog kulinarstva
, centralne manifestacije i
okupljališta kuhara i slastičara koji kroz natjecanja u
raznolikim kulinarskim kategorijama, predavanjima i radionicama
pokazuju, ali i razmjenjuju svoje kulinarsko znanje i umijeće.

>> Dani hrvatskog kulinarstva u Varaždinskim Toplicama – treći dan

Ponedjeljak i utorak pretežno su bili posvećenim mladim
kulinarskim talentima, učenicima završnih razreda srednjih škola
u smjeru kuharstva i slastičarstva koji su svoje znanje pokazali
unutar Kamelija kupa. Najboljom mladom
slastičarkom
proglašena je Sara Glavaš
iz Ugostiteljsko turističke škole Osijek čiji je mentor
Ivan Kelava dok su u kulinarskom dijelu pobjedu
odnijeli Ivan Šarić i Josip Buzov iz Turističko
ugostiteljske škole Split pod mentorstvom Ivana
Romca
.

Osim mladih pobjednika Kamelija kupa, 13. Dani hrvatskog
kulinarstva iznjedrili su i novu Slastičarsku prvakinju Hrvatske,
slastičarku Sandru Jadek iz Udruge kuhara grada
Orahovice. 

– Srijeda je cijela bila u natjecateljskom duhu. Natjecatelji su
pokazali svoje znanje u nekoliko kategorija, svaka po sebi
posebna, no možda najatraktivnija bila je kulinarska artistika
koja je uvijek mamac za publiku – pojasnio je
Aleksandar Vucković iz Hrvatskog kuharskog
saveza.

Osim natjecateljskog dijela, svi zainteresirani su mogli
sudjelovati i na radionicama Marije Kuzminski o
bučinom ulju i njegovoj primjeni u kulinarstvu te Ivana
Đukića
o osnovnim tehnikama rezbarenja voća i povrća,
odnosno kulinarskoj artistici. Posebni gosti radionica bili su
župan Varaždinske županije, Radimir Čačić, te
kuhari iz hrvatskih restorana s Michelin zvjezdicama i
preporukama.

Četvrtak će ujedno biti i posljednji
natjecateljski dan
ovogodišnjeg izdanja Dana hrvatskog
kulinarstva. Kao perjanica kulinarskog natjecanja predstavit će
se Jurica Obrol, chef šibenskog restorana
Pelegrini i njegov pomoćnik Matija Roso, koji će
svoje umijeće pokazati kao predstavnici Hrvatske na Europskoj
selekciji za najprestižnije kulinarsko natjecanje Bocuse
d’Or.

– Sudjelovanje na natjecanju Bocuse d’Or nije jednostavan
zadatak, sa sobom nosi veliku razinu organizacije, znanja i
vještina ali i odgovornosti, odricanja i stresa. Za selekciju
hrvatskog predstavnika za ‘Bocuse d’Or Europe’ pozvani su svi
kuhari  iz restorana s Michellin zvjezdicom ili Michellin
preporukom te svi dosadašnji prvaci Hrvatske, dakle njih preko
200. Jedino je Jurica prihvatio taj izazov i pristao sudjelovati
– pojasnio je Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog
saveza.

Bocuse d’Or prestižno je kulinarsko natjecanje čije se finale
održava svake dvije godine u Lyonu u Francuskoj pred više od pet
tisuća gledatelja, te ga mnogi kuhari smatraju krunom svoje
karijere.

Nakon odabira nove Slastičarske prvakinje države te pobjednika
Kamelija kupa, na 13. Danima hrvatskog kulinarstva u četvrtak će
biti proglašen i Kuharski prvak Hrvatske.
Kandidati za prvaka tokom današnjeg dana sudjelovali su u dvije
kategorije, dok je treće kategorija ‘Mistery box’ na programu u
četvrtak.  

Svi ljubitelji kuhanja i slastica pozvani su da podrže
najatraktivnija kuharska natjecanja te besplatno sudjeluju na
radionicama Josipa Bošnjaka na temu ‘Osnove
puhanog i vučenog šećera’ te Branka Ognjenovića
s temom ‘Crveno meso i njegova primjena u kuhinji’. Radionice su
otvorene za sve, besplatne te za njih nije potrebna prethodna
prijava, a počinju u 17 sati.

Kruna večeri bit će svečana večera – Zlatna
nimfa
koja će se održati u Hotelu Minerva, u sklopu koje
će se proglasiti plasmani.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije