Avokado možemo pripremiti na tisuću načina, ukusan je, a studija tvrdi da može spriječiti razvoj dijabetesa...
Avokado je voće koje je postalo izuzetno popularno. No, ne
samo zbog zanimljivih Instagram postova, već i zbog svoje
nutritivne vrijednosti. Naime, nudi pregršt prednosti za
zdravlje, a istraživanje je sad otkrilo i da pomaže u prevenciji
dijabetesa.
Studija objavljena u časopisu Molecular Nutrition and Food
Research pokazalo da avokado zaustavlja proces u stanicama koji
vodi do razvoja dijabetesa.
Istraživanje je vodio profesor Paul Spagnuolo.
Osobe s dijabetesom obično pate od inzulinske rezistencije zbog
čega dijabetes može biti izuzetno opasan. To znači da
tijelo ne može ukloniti glukozu pravilno iz krvi i
koristi ju kao izvor energije.
Do komplikacija dolazi je mitohondriji nisu sposobni
potpuno sagorjeti masne kiseline i dolazi do djelomične
oksidacije.
Avokado sadrži komponente koji mogu pomoći u borbi protiv takve
vrste oksidacije u skeletnim mišićima i gušterači. Smanjuje
inzulinsku rezistenciju i na taj način smanjuje i rizik od
razvoja dijabetesa.
Ipak, stručnjaci su naglasili da je potrevno više istraživanja
kako bi utvrdili točno kako avokado može pomoći. Međutim,
slobodno ga možemo uvrstiti u plan prehrane jer se radi o
izuzetno zdravoj namirnici.