Iako im cijena nije nimalo pristupačna, tu i tamo mogu se naći na akciji, a to je prava prilika da se počastite najukusnijim i pritom jako zdravim grickalicama...
Pistacije nisu samo za grickanje, od njih se radi sladoled
prepoznatljive zelene boje, a odlične su i kao dodatak raznim
jelima. Možemo ih posuti po pečenom mesu, po rižotu ili
tjestenini ili pak dodati gustim juhama.
Kad smo kod nutritivnih vrijednosti, u 30 grama oljuštenih
pistacija nalazi se:
- kalorija – oko 150
- masti – 12 grama
- proteina – 6 grama
- ugljikohidrata – 7 grama
- vlakana – 3 grama
- šećera – 2 grama
Pistacije su dobar izvor vlakana, proteina, magnezija, bakra,
vitamina E, folne kiseline, sterola – tvari koja se nalazi u
biljkama, a u ljudskom organizmu snižava kolesterol.
Zdravstvene dobrobiti pistacija
Bogate su vlaknima
Vlakna su važna za funkcioniranje probavnog trakta i
održavanje zdrave tjelesne težine. Zahvaljujući vlaknima dulje
osjećamo sitost, zbog čega nam pistacije pomažu da utažimo glad i
skinemo višak kilograma.
Siromašne su kalorijama
Za razliku od većine orašastih plodova koji obiluju zdravim
masnoćama, ali i kalorijama, pistacije imaju malo nisku
kalorijsku vrijednost, zbog čega su idealne grickalice.
Bogate su
antioksidansima
Intenzivno zelena boja pistacija znak je da su bogate
antioksidansima, zbog čega imaju jači antiupalni učinak na tijelo
od ostalih orašoida. Pistacija je zelena zbog luteina, koji je
povezan s beta-karotenom i vitaminom A te antocianina.
Teško se predozirati pistacijama
U usporedbi s ostalim orašoidima, pistacije imaju bolje
izbalansiran omjer proteina i masti. Uz to, činjenica da ih
morate vaditi iz ljuski spriječit će vas da “navalite” na njih i
pretjerate s konzumacijom.
Zdrave masnoće iz pistacija čuvaju srce i mozak
Pistacije obiluju zdravim masnoćama (najvećim dijelom
mononezasićenim i polinezasićenim mastima) koje pomažu sniziti
loš kolesterol te na taj način smanjuju rizik od moždanog i
srčanog udara. Osim toga, regeneriraju stanice i čuvaju zdravlje
mozga.