Priprema jaja počinje od najjednostavnije stvari - kako pravilno razbiti jaja...
Jack Seemer, novinar i zaljubljenik u španjolsku
kuhinju, napisao je zanimljive savjete za pripremu jaja na oko na
portalu Gear Patrol. Njegovi savjeti
su vrlo jednostavni i lako ih možete primijeniti u
svakodnevnom kuhanju. Naravno, svi volimo jesti jaja na sve
moguće načine, a zašto onda ne bi bila što ukusnije
pripremljena.
Počnimo od najjednostavnije stvari – kako se jaja pravilno
razbijaju.
Razbijte jaja na ravnoj površini umjesto na rubu posude ili
tave. Ova metoda ne samo da sprječava da komadići ljuske jaja
upadnu u pečena jaja, tako se žumanjci neće razliti.
Nakon što ste razbili jaja stavite ih u zdjelu. Nikako ih nemojte
direktno stavljati u tavu jer se tako neće peći na istoj
temperaturi. Također tako sprječavate da se ljuske jaja nađu u
tavi. Jaja prije stavljanja u tavu začinite s malo soli.
Tavu s maslinovim uljem zagrijte na visokoj temperaturi.
Prebacite jaja u tavu prije nego što se ulje postane prevruće
odnosno počne se dimiti. Pazite da ne istisnite ulje na rub
tave koja bi trebala biti jako zagrijana.
Dodajte malu količinu maslaca i prekrijte tavu nakon što
bjelanjak postane hrskav kako bi zadržao toplinu. Na taj način će
se žumanjak kuhati.
Otkrijte i pomaknite jaja sa štednjaka kada se na žumanjku pojavi
tanak sloj. Stavite ih na papirnati ručnik kako bi se upio
višak masnoće.
Servirajte s kruhom. Žumanjak bi trebao biti zgusnut, ali ipak
još uvijek tekući.