hrvatski kuharski kup

DODJELA KUHAČA Dario Špehar iz Plitvičkih jezera najbolji, na drugom mjestu Nikola Domislović i Dinko Tomašić iz Park Boutique Hotela

U protekloj sezoni Hrvatskog kuharskog kupa kroz 5 natjecanja sudjelovalo je ukupno 21 ekipa. Ekipa se sastoji od kuhara i pomoćnika, odnosno u protekloj sezoni sudjelovalo je 42 kuhara i slastičara.

Nakon održanih pet kola Hrvatskog kuharskog kupa
u pet različitih gradova diljem Hrvatske završen je 14. ciklus
ovog kulinarskog natjecanja. Tim je povodom u utorak, 10.
prosinca, u restoranu Štagelj u Koprivnici održana završna
svečanost za 2019. godinu, a najboljima u ukupnom poretku
dodijelile su se vrijedne nagrade i kristalne kuhače.

Tijekom 2019. godine održana su dvodnevna natjecanja u
Solinu, Plitvičkim jezerima, Vinkovcima, Pregradi i
Bjelovaru
. Na svakom natjecanju zadatak sudionika bio je
pripremiti svečanu hladnu platu, toplo glavno jelo i desert na
zadanu temu u 14 porcija. Zadane namirnice uvijek su uključivale
i autohtonu namirnicu kraja u kojem se natjecanje odvijalo. Sva
jela degustirali su uzvanici na svečanim večerama kojim pojedino
natjecanje završava.

U protekloj sezoni Hrvatskog kuharskog kupa kroz 5 natjecanja
sudjelovalo je ukupno 21 ekipa. Ekipa se sastoji od kuhara i
pomoćnika, odnosno u protekloj sezoni sudjelovalo je 42 kuhara i
slastičara.

Dario Špehar i njegov pomoćnik Igor
Jularić
predstavljali su Hotel Plitvice i Hotel
Jezero iz Plitvičkih jezera
te su ove sezone ponovno
najviše puta oduševili stručni ocjenjivački sud Sekcije
ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza. Nakon pet kola osvojili
su najviše bodova iz sve tri  kategorije te
im je zasluženo pripala najvrjednija kristalna kuhača i obrana
prošlogodišnjeg naslova.

Drugo mjesto osvojili su Nikola
Domislović i Dinko Tomašić iz Park Butique Hotela
u
Varaždinu dok je treće mjesto pripalo još jednim Varaždincima,
Marinu Samboleku i Dariu Rodešu iz
Hotela Turist. Kristalne kuhače dodijelili su
predsjednik HKS-a, Damir Crleni, Podravkim promotor kulinarstva
Dražen Đurišević te direktor prodaje GASTRO, Dukat, Dubravko
Maleš.

– Htio bih se zahvaliti svome kolegi i pomoćniku Igoru Julariću,
svojim poslodavcima na razumijevanju, organizatorima natjecanja,
sponzorima koji nas uvijek prate i svim kolegama koji su
sudjelovali u ovome Kupu. Drago mi je da imamo ovakvu priliku da
se educiramo o novim trendovima i autohtonim namirnicama koje
koristimo na pojedinim natjecanjima. Na natjecanjima izmjenjujemo
i stečena znanja što nam koristi u svakodnevnom radu jer
gastronomija se mijenja velikom brzinom, a natjecanja Kupa nam
pomažu da ostanemo u korak s tim promjenama – zaključio je
Špehar.

Svečanost je svojim dolaskom uveličao i predsjednik Hrvatskog
kuharskog saveza Damir Crleni koji je najavio i
odlazak 30 kuhara i slastičara na Kulinarsku olimpijadu koja će
se održati u veljači 2020. godine u Njemačkoj.

– Lokalnu tradiciju koja se kroz natjecanja Kupa njeguje,
autohtona jela i namirnice vrlo je važno sačuvati i isticati, a
taj zadatak ostaje i mladim kuharima koji se natječu na ovom
natjecanju. U ovome se Kupu steknu brojna iskustva, znanja i
vještine te je većina hrvatskih predstavnika koja se priprema za
Olimpijadu svoje natjecateljsko iskustvo skupljala upravo na ovom
natjecanju – istaknuo je Crleni.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije