Bademi, orasi, lješnjaci i ostali orašasti plodovi obiluju zdravim masnoćama i vrlo je važno pravilno ih skladištiti. Nije im mjesto u kuhinjskom ormariću...
Orašasti plodovi trebali bi biti svakodnevno na našem jelovniku.
Obiluju zdravim masnoćama, proteinima, vlaknima te vitaminima i
mineralima važnim za dobro funkcioniranje organizma.
Najčešće ih kupujemo u sirovom obliku stoga je vrlo bitno
pravilno ih skladištiti kako bi zadržali hranjivost i kako
se ne bi užegli.
S obzirom da obiluju nezasićenim masnim kiselinama, ako su
izloženi toplini, svjetlosti, kisiku i vlazi, mogli bi se
pokvariti i prije, no što mislite.
Najbolji način za čuvanje orašastih plodova nije kuhinjski
ormarić, već zamrzivač. Samo na taj način ćemo sačuvati
omaga-3 masne kiseline kojima obiluju bademi, orasi, lješnjaci i
svi ostali orašoidi. Omega-3 masne kiseline ključne su za
zdravlje srca, krvnih žila i mozga. Orašasti plodvoi u
hladnjaku mogu stajati do šest mjeseci, a u zamrzivaču godinu
dana.
Najbolje je držati malenu staklenku orašastih
plodova nadohvat ruke, a sve ostalo u zamrzivaču pa po potrebi
nadopunjavati. Na taj način ćemo sačuvati sve hranjive tvari koje
su sadržane u ovim zdravim grickalicama.
Ništa manje bitna stavka nije ni kućni budžet. Orašasti plodovi
su skupi i najbolje ih je kupovati u većoj količini na
sniženjima. No, kad su količine velike, veća je i
vjerojatnost da će se pokvariti, stoga je zamrzivač odlična
opcija.
Kupujete li orašaste plodove u rinfuzi preporučljivo ih je
prije konzumacije tostirati na tavi ili u pećnici. Osim što će im
to obogatiti okus, uništit će
bakterije kojima su, moguće, bili izloženi u dućanu.
Orašaste plodove možete grickati u užini – utažit će glad i želju
za slatkim, možete njima obogatiti kašu od zobenih pahuljica za
doručak ili salatu za ručak. Od orašastih plodova vrlo je
jednostavno napraiti zdravi namaz, a nešt kompliciranije kolač –
no ni to nije teško.