Osim što će nam začiniti hranu i zagrijati atmosferu, čili će istovremeno čuvati srce i krvne žile...
Iako će vam se od njega zarumenjeti lice, a znoj poteći s čela,
čili ima i nježnu stranu. Studija provedena u Italiji, u kojoj je
ljuta papričica često na jelovniku (sjetite se samo paste
arrabbiate), usporedila je rizik od smrti kod 23.000 ljudi.
Dio ispitanika jeo je čili, a dio nije. Njihovo zdravstveno
stanje praćeno je osam godina i znanstvenici su, na temelju
dobivenih podataka, zaključili da je rizik od prijevremene
smrti bio za 40 posto niži kod onih koji su jeli čili najmanje
četiri puta tjedno, za razliku od onih koji nisu.
Smrt od moždanog udara bila je prepolovljena, pokazali su
rezultati objavljeni u časopisu American College of
Cardiology.
‘Zanimljivo je da je rizik od prijevremene smrti bio snižen kod
osoba koje su jele čili, bez obzira na vrstu prehrane koju su
konzumirale’, kaže autorica studije Maria
Laura Bonaccio, epidemiologinja s Neuromeda,
Mediteranskog instituta za neurlogiju za CNN.
‘Drugim riječima, i osoba koja se hrani mediteranskom
prehranom i ona koja jede manje zdravo imate će koristi od
čili papričica’, dodaje.
Ono što je najljekovitije u čiliju ujedno je i ono najljuće –
kapsaicin. Ova tvar ima brojne dobre učinke na zdravlje – ubrzava
cirkulaciju, jača imunitet, ublažava upale, poboljšava probavi i
čuva srce i krvne žile.
Zima je pravo vrijeme za uvođenje ljute hrane jer za njom imamo
prirodnu potrebu kada je hladno. Ljutina će nas zagrijati i
zaštititi od virusa.
Dovoljno je da juhu ud bundeve začinite čilijem ili da njime
pospete prutiće batata koje ste ispekli u pećnici i dobili zdravu
grickalicu. Ili da jednostavno svaki dan pojedete komadić svježe
ljute papričice.