Hrvatska će na Kulinarsku olimpijadu putovati u sastavu od tridesetak kuhara i slastičara koji će se predstavljati u raznim natjecateljskim kategorijama.
Kulinarska olimpijada je najstarije i najveće
međunarodno kulinarsko natjecanje na svijetu. Održava se već
preko 100 godina te okuplja najbolje kuhare i slastičare sa svih
kontinenata željnih dokazivanja i predstavljanja svojih
kulinarskih sposobnosti.
Hrvatska je sa svojim predstavnicima do sada sudjelovala na
posljednja 3 izdanja te osvojila mnogobrojne medalje u raznim
kategorijama.
Na Kulinarskoj olimpijadi koja će se po prvi puta odvijati u
sklopu sajma INTERGASTRA u Stuttgartu u veljači 2020.
godine, predstavit će se preko 3000 natjecatelja (kuhara
i slastičara) iz više od 70 zemalja svijeta.
Sajam i prateća kulinarska natjecanja jedna su od najvećih i
najboljih platformi za predstavljanje nacionalnih kulinarskih
timova i njihovih gastronomskih vještina i znanja.
Olimpijada nudi i upoznavanje s najnovijim svjetskim gastro
novitetima, novim kulinarskim tehnikama i pratećom tehnologijom.
Hrvatska će na Kulinarsku olimpijadu putovati u sastavu od
tridesetak kuhara i slastičara koji će se predstavljati u raznim
natjecateljskim kategorijama.
Nacionalni kulinarski timovi sudjeluju u najprestižnijim
kategorijama, ‘Restoran nacija’ i ‘Chefs table’, ali imat
ćemo natjecatelje i u individualnim kategorijama ‘Kulinarska
umjetnost’, ‘Slastičarska umjetnost’, ‘Carving’ i ‘Live carving’
te će se predstvaljati i Regionalni tim Varaždinske županije te
Catering tim ‘Chef.hr’.
U želji da se hrvatsko kulinarstvo predstavi u najboljem mogućem
svijetlu, od početka 2019. godine timovi su se u nekoliko navrata
sastajali te osmišljavali i pripremali menije kojim će se
predstavljati.
Posljednje takvo okupljanje bilo je 18. prosinca u GEMMA-inom
trening centru gdje se testirao menu u sedam sljedova za
kategoriju ‘Chefs table’.
Treningu Nacionalnog tima prisustvovali su i članovi Sekcije
ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza koji su pratili rad ekipe
i kušali pripremljena jela te sugerirali nekoliko promjena za
unapređenje menija.
– Prostor za napredak uvijek postoji. Iako smo zadovoljni
viđenim, ekipi smo dali nekoliko povratnih informacija vezanih na
okuse i serviranje pojedinih jela koja su prihvaćena. Pred nama
je još nekoliko ovakvih testiranja te vjerujem da će za
Olimpijadu biti u potpunosti spremni – istaknuo je
predsjednik HKS-a, Damir Crleni.
Do puta na Kulinarsku olimpijadu, očekuje ih još nekoliko javnih
treninga kojima će testirati i menu i u drugoj kategoriji
‘Restoran nacija’ te tako dati priliku da i hrvatski građani
kušaju vrhunske specijalitete po vrlo pristupačnim cijenama.
Hrvatski kuhari i slastičari koji će sudjelovati na Kulinarskoj
olimpijadi 2020. su:
IZBORNIK REPREZENTACIJE: Marinko Jurešić,
Plava laguna d.d.
HRVATSKI NACIONALNI SENIORSKI TIM
ZLATKO NOVAK, kapetan – Restoran Bedem, Varaždin
NIKOLINA LONČAR – Hotel Zlatan, Koprivnica
ANA-MARIA STANKOVIĆ – Hotel Waldinger, Osijek
MARKO MARTINAC – Hotel Adriana Borik, Falkensteiner, Zadar
MARIN SAMBOLEK – Hotel Turist, Varaždin
SANJA GRAHEK BURŠIĆ (slastičar) – Hotel Rubin, Valamar Riviera
d.d.,
Pomoćnici:
MARELA HUDOLETNJAK (slastičar) – Hotel The Westin Zagreb
MARIJA BOŠNJAK – Srednja strukovna škola Vinkovci
KLAUDIO MRKIĆ – Restoran Il Padrino, Zadar
KARLO ŠTORGA – Gospodarska škola Varaždin
INDIVIDUALNI NATJECATELJI
ANTE OJDANIĆ – Udruga kuhara Splitsko-dalmatinske županije
SANDRA JADEK – Udruga kuhara grada Orahovice
IVAN ĐUKIĆ – Restoran Lipov hlad, Osijek
DRAŽEN ŠAFAR – Udruga kuhara grada Orahovice
DINKO TOMAŠIĆ – Park Butique Hotel, Varaždin, Gastrocom d.d.
LOVRO STANČIN – Hotel Turist, Varaždin
REGIONALNI TIM VARAŽDINSKE ŽUPANIJE
IVAN TOMAS, kapetan Restoran Fontana Crnković, Varaždin
VANJA ORBAN – Restoran Miramare, Otok Sv. Nikola, Valamar
d.d.
DARIO RODEŠ – Hotel Turist, Varaždin
AMOS NOVAK – Hotel Turist, Varaždin
KATARINA FILIPAŠIĆ – Hotel Minerva Varaždinske Toplice
Pomoćnici:
LORENA ŠOŠ – Hotel Turist Varaždin
NIKOLINA BUTKO – Hotel Trakoščan,Trakoščan
VALENTINA ŠIMUNEK – Hotel Minerva, Varaždinske Toplice
CATERING TIM ‘CHEF.HR’
ERICH GLAVICA, kapetan – Chef Agent
ANTONIO BUKVIĆ – Chef Agent
ARMIN MURATOVIĆ – Chef Agent
VEDRAN BLAŽEVIĆ – Catering Majetić, Zagreb
Cilj Svjetskog kulinarskog kupa je prvenstveno promocija
kulinarstva i kuharske i slastičarske struke. Njime se želi
skrenuti pažnja na kulinarsku profesiju i važnost nacionalnih
kuharskih saveza.
Održavanjem takvim natjecanja potiče se konkurentnost kuhara i
slastičara te razvoj svjetskog kulinarstva.
Idealno je mjesto za edukaciju kuhara i slastičara, kreativno
izražavanje natjecatelja koji nemaju tu priliku u svakodnevnom
radu, prezentaciju noviteta u svijetu kulinarstva, razmjenu ideja
i iskustva.