Neki ljudi vjeruju da cimet ubrzava metabolizam i način na koji tijelo pretvara gorivo u energiju...
Cimet je omiljeni zimski začin i to s razlogom. Osim
što fino miriše i ima divan okus, grije sve
od čokolade od vašeg srca. Cimet ima velike zdravstvene dobrobiti
pa ako ga do sada niste koristili sada ćete početi.
Pripada obitelji Lauraceae i dolazi iz Indonezije, Indije i Šri
Lanke, a koristili su ga Feničani i stari Egipćani, a bio je jako
popularan i tijekom Srednjeg vijeka.
Jača imunitet
‘Bez obzira uzima li se u obliku kore, esencijalnog ulja,
praha ili kao dodatak, cimet djeluje antioksidativno,
protuupalno, antimikrobno, pojačava imunitet te štiti od raka i
srčanih bolesti’, kaže savjetnica za
prehranu Stephanie Papadakis
za Bustle. Čak i malo cimeta može pomoći u zaštiti od nekih
bolesti i u poboljšanju razine šećera u krvi kod osoba koje
imaju dijabetes.
Začin ‘ima sposobnost snižavanja razine šećera u krvi i
poboljšanja osjetljivost na hormon inzulin, što pomaže
održavanju razine šećera u krvi’, dodaje dalje. Cimet ima
sposobnost blokiranja aktivnosti nekoliko probavnih enzima koji
usporavaju apsorpciju šećera u krvotoku.
Neki ljudi vjeruju da cimet ubrzava metabolizam odnosno i način
na koji tijelo pretvara gorivo u energiju. Papadakis je objasnila
da ne postoje istraživanja koja podupiru tezu o ubrzavanju
metabolizma.
Dobar za vrijeme prehlada
Postoje i druge zdravstvene koristi ovog začina. Cimet
je prirodni osvježivač daha, a može pomoći i tijekom zime
kada koža postaje suha i osjetljiva. Zbog
antibakterijskih i antimikrobnih svojstava može pomoći kod
iritacija, osipa, alergijskih reakcija i infekcija.
Kako onda najbolje uživati u ovom začinu? Papadakis
predlaže da ga pospete na gotovo sve: kavu, čaj, pecivo ili
zobenu kašu. Iako je cimet zdrav, nemojte ga uzimati iz bočice
ili sa žlicom jer može doći do gušenja.