Vinogradarska godina u Međimurju bila je veoma zahtjevna i samo najbolji vinari su uspjeli sačuvati kvalitetno grožđe.
U hotelu The Westin Zagreb uspješno se održalo novo
izdanje En Primeura – vinske
svečanosti na kojoj uzvanici, stručna javnost imaju priliku
premijerno kušati vina prošlogodišnje berbe i vina starijih
godišta koja će tek izaći na tržište.
En Primeur 2020 održao se pod pokroviteljstvom Ministarstva
gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstva
poljoprivrede, a u organizaciji udruga Graševina Croatica, Vina
Dalmacije i Hortus Croatiae te Udruženja vinarstva pri HGK.
Svoju graševinu, pošip, pušipel predstavile su 54 vinarije iz tri
vinske regije: Slavonije i Podunavlja, Dalmacije i Međimurja.
Manifestaciju su podržali: Darko Horvat –
ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Dragan
Kovačević – potpredsjednik HGK, Krunoslav
Karalić – pomoćnik ministrice poljoprivrede
Marije Vučković, Vjeran Vrbanec
– predsjednik Uprave Hamag Bicro te predstavnici vinskih udruga:
Vlado Krauthaker, Josip Pavić,
Ivica Kovačević i David
Štampar.
– Enogastronomija je jedan od najvećih hrvatskih aduta i jedan od
glavnih razloga dolazaka stranih turista u Lijepu našu. Zbog toga
u hrani i vinu vidimo veliki potencijal, ne samo iz perspektive
poljoprivrede i turizma, već i iz aspekta ukupnog gospodarstva –
istaknuo je Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i
obrta.
– I dalje treba raditi na snažnijem brandiranju hrvatskih vina i
vjerujemo da će novi ustroj sa četiri snažne regionalne
organizacije tome dodatno doprinijeti, a HGK će i dalje pod
zajedničkim brandom Vina Croatia vina mosaica još snažnije i
vlastitim sredstvima i sredstvima iz EU viske omotnice raditi na
međunarodnoj promociji hrvatskih vina – naglasio je Dragan
Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam.
En Primeur svake godine okuplja sve veći broj zainteresiranih
za nove trendove. Kao i prethodnih godina, predstavnici
vinskih regija i etablirani vinari, osvrnuli su se na berbu 2019.
Kvalitetu berbe 2019. slavonski vinari ocijenili su vrlo dobrom
do odličnom.
Vinogradarska godina u Međimurju bila je veoma zahtjevna i samo
najbolji vinari su uspjeli sačuvati kvalitetno grožđe.
U Dalmaciji ističu kako je kvantitativno berba bila ispod
normalne razine, odnosno grožđa je bilo osjetno manje, a
vinari su zadovoljni kvalitetom grožđa.
Primeur 2020 okupio vinare iz Slavonije i Podunavlja, članove
udruge Graševina Croatica: Krauthaker, Kolar, Feravino,
Antunović, Erdutski vinogradi, Buhač, PP Orahovica, Belje,
Markota, Perak, Sontacchi, Veleučilište u Požegi, Iločki podrumi,
Josić, Papak, Kalazić, Mitrović, Galić, Pinkert, Soldo, Misna
vina, Kutjevo i Belje crna slavonska.
Dalmaciju su predstavili članovi udruge Vina Dalmacije: Tomić,
Hvar Hills, Stina, Terra Madre, Birin, Grabovac, Gracin, Grgić,
Krolo, Korta Katarina, Rizman, Hvar Carić, Testament, PZ Kuna
1898, Skaramuča i PZ Maslina i vino.
Hortus Croatiae predstavile su međimurske vinarije: Lovrec,
Preiner, Cmrečnjak, Jakopić, Tomšić, Knechtl-Medenjak, Munđarov
breg, Kocijan, Dvanajščak-Kozol, Štampar, Horvat, Hažić, Kovač i
Novak, a svoja vina predstavila je i vinarija Kopjar.
En Primeur 2020 je kvalitetom, ponudom te brojem kvalitetnih
sudionika i posjetitelja, opravdao reputaciju jednog od
najvažnijih vinskih događaja u Hrvatskoj.
Snaga i kvaliteta hrvatskih vinogradara i vinara iz
predstavljenih regija prepoznata je na europskom i svjetskom
tržištu, čemu svjedoče brojne nagrade sa svjetskih ocjenjivanja
vina. Upravo ovakvi događaji, koji potiču vinare i zaljubljenike
u vino na razmjenu iskustava i znanja, približavaju hrvatsku
vinsku scenu konačnom cilju – prepoznatljivosti Hrvatske kao
zemlje visokokvalitetnih vina.