promocija

PRVA TAKVA KUHARICA U Domitrovcu predstavljena knjiga recepata ‘Zelje na veselje’

Riječ je o prvoj takvoj kuharici isključivo posvećenoj Varaždinskom zelju gdje se nalazi ukupno pedesetak recepata u kojima je Varaždinsko zelje jedan od temeljnih sastojaka.

U Etno kući u Domitrovcu u Općini
Vidovec predstavljena je knjiga recepata ‘Zelje na
veselje’ 
autorice Mirjane
Habek
, stručne učiteljice kuharstva u Gospodarskoj školi
i Marije Cafuk, čuvarice sjemena čuvane sorte
varaždinskog kupusa. 

>> U Domitrovcu predstavljena knjiga recepata “Zelje na veselje”

Riječ je o prvoj takvoj kuharici isključivo posvećenoj
Varaždinskom zelju gdje se nalazi ukupno pedesetak recepata
u kojima je Varaždinsko zelje jedan od temeljnih sastojaka.

Knjigu su osim spomenutih autorica predstavili i savjetnica
župana te predsjedavajuća TZ Varaždinske županije
Natalija Martinčević, glavni urednik knjige
Kristijan Skočibušić te načelnik Općine Vidovec
Bruno Hranić, a promociji su prisustvovali i
župan Radimir Čačić, zamjenik župana
Tomislav Paljak, pročelnik Upravnog odjela za
poljoprivredu i ruralni razvoj dr.sc. Dragutin
Vincek
, direktor TZ Varaždinske županije Miran
Bojanić Morandini
te niz drugih gostiju.

– S ovom kuharicom smo zaokružili cjelinu, od sjemena do
finalnog proizvoda kojeg u konačnici pojedemo. Uz recepte u
kuharici se mogu pronaći i podaci o uzgoju varaždinskog zelja.
Moja majka koja ima 93 godine još uvijek kuha i to po vidovečkoj
recepturi te sam većinu recepata uzela baš od nje – rekla je
Marija Cafuk dok se Mirjana Habek zahvalila
Županiji na podršci.

Glavni urednik knjige Kristijan
Skočibušić
 naglasio je važnost ovakvih knjiga te je
istaknuo kako je želja se potaknu ljudi da što više koriste zelje
u prehrani, kao namirnicu koja ima visoku vrijednost.

– Želimo da se zelje što više koristi i reklamira u
ugostiteljskim objektima. Upravo su recepti izdani u knjizi
svojevrsni poticaj koji će mnogim obiteljima i njihovim
prijateljima donijeti kreativnost i zeljarsko veselje u kuhinju
te radost na tanjuru – rekao je Skočibušić.

Predsjedavajuća TZ Varaždinske županije Natalija
Martinčević
naznačila je kako Varaždinska županija
zadnjih godina ulaže puno u poticanje i promoviranje svega
najboljeg iz naše Županije.

– Poseban naglasak stavljamo na gastronomiju i namirnice, a
naravno da je zvijezda varaždinsko zelje koje ima oznaku
europske izvornosti. Cilj ove kuharice je da se promovira
varaždinsko zelje kao jedan od najvažnijih županijskih brendova.
Stoga smo i financirali izdavanje same kuharice. Nedavno je
čak 40 posto ispitanika najvećeg hrvatskog tržišta, onog
zagrebačkog  proglasilo varaždinsko zelje najboljim zeljem,
onda slijedi ogulinsko, pa ličko i ostala zelja  –
rekla je Natalija Martinčević i dodala kako zelje stoga i
zaslužuje imati svoju kuharicu. 

Zadovoljstvo knjigom iskazao je i načelnik Općine Vidovec
Bruno Hranić naznačivši pritom kako nakon
‘Tradicijske kuharice’ promovirane prije petnaestak dana, cijela
Županija dobiva još jednu vrijednu i korisnu knjigu koja je puna
priča o Varaždinskom zelju.

Promociju je svojim nastupom upotpunio KUD
Vidovec
, a svi prisutni uživali su i u degustaciji jela
od zelja i buče.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije