Kulinarska olimpijada je najstarije i najveće međunarodno kulinarsko natjecanje na svijetu.
Udruga kuhara Varaždinske županije po četvrti
puta unatrag dvanaest godina sudjeluje na Svjetskoj
kulinarskoj olimpijadi koja će se održati od 14. do 19.
veljače u Stuttgartu.
Kulinarska olimpijada je najstarije i najveće međunarodno
kulinarsko natjecanje na svijetu. Održava se već preko 100 godina
te okuplja najbolje kuhare i slastičare sa svih kontinenata
željnih dokazivanja i predstavljanja svojih kulinarskih
sposobnosti.
Na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Županijskoj palači
povodom odlaska na ovo prestižno natjecanje predsjedavajuća
Turističke zajednice Varaždinske županije i savjetnica župana
Natalija Martinčević istaknula je kako se
Varaždinska županija ponosi Regionalnim timom koji će
predstavljati boje i gastronomsku tradiciju Varaždinske županije
u Sttutgartu.
– Iznimno smo ponosni i sretni da će Udruga kuhara Varaždinske
županije, naš Regionalni tim, u Sttutgartu predstaviti sve
najbolje iz naše Županije, naše autohtone domaće namirnice i našu
vrhunsku gastronomiju. Moram pohvaliti suradnju s Udrugom kuhara
Varaždinske županije koja je izvrsna unatrag dvije i pol godine.
Imali smo puno zajedničkih manifestacija, izdali smo dvije
kuharice s jelima od buče, kuharicu s jelima od varaždinskog
zelja, sudjelovali su u našem Bučogradu, proslavili su svoju 15.
obljetnicu ovdje u našem atriju. Iznimno nas veseli i to da imamo
veliki broj mladih kuhara i želja nam je da ih motiviramo i
potaknemo da ostanu u tom zanimanju i da u njemu napreduju –
naglasila je Martinčević.
Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog
saveza u ime Udruge kuhara Varaždinske županije zahvalio je
Varaždinskoj županiji na iznimnoj suradnji i potpori .
– San svakog kuhara je prisustvovati na ovako velikom natjecanju,
predstavljati Hrvatsku i našu Županiju. Rezultat nam je manje
bitan, dati ćemo sve najbolje od sebe i svaki puta može bolje.
Ekipa je mlada, to je pozitivno i treba uvijek dati priliku
mladima. Neki su već sudjelovali, a nekima je to prvo veliko
natjecanje. Cilj nam je da i dalje nastupamo na velikim
natjecanjima i ulagati u mlade ljude. To zanimanje je naporno ali
se rezultati ulaganja svakako vrati. Zahvaljujem Varaždinskoj
županiji na svim oblicima potpore koju nam pruža – naglasio je
Crleni.
Na kulinarskoj olimpijadi predstaviti će se preko 3 tisuće
natjecatelja, kuhara i slastičara iz više od 60 država svijeta.
Sajam i prateća kulinarska natjecanja jedna su od najvećih i
najboljih platformi za predstavljanje nacionalnih kulinarskih
timova i njihovih gastronomskih vještina i znanja.
Kapetan Regionalnog tima Ivan Tomas predstavio
je ukratko meni s kojim će se Regionalni tim predstavljati, a on
u najvećoj mjeri sadrži domaće namirnice poput buče, varaždinskog
zelja, purice, mlinci i još brojne delicije našeg kraja.
– Svi kuhari i slastičari, članovi Regionalnog tima su odlični i
svakako zaslužuju svoje mjesto u timu – u duhu pravog kapetana
rekao je Tomas.
Regionalni tim Varaždinske županije čine: Ivan
Tomas, Restoran Fontana
Crnković, Rodeš Dario Hotel
Turist,
Varaždin, Vanja Orban Udruga
kuhara Varaždinske
županije, Dinko Tomašić Hotel
Park
Varaždin, Katarina Filipašić Hotel
Minerva, Varaždinske
Toplice, Amos Novak Hotel Turist,
Varaždin, Stančin Lovro učenik
Srednja škola
Prelog, Šoš Lorena učenica
Gospodarske škole
Varaždin, Nikolina Butko učenica
Gospodarske škole
Varaždin, Valentina Šimunek učenica
Gospodarske škole
Varaždin, Bojan Bohorč Udruga
kuhara Varaždinske županije
i Damir Crleni Udruga kuhara
Varaždinske županije.