Kulinarska Olimpijada je najstarije i najveće međunarodno kulinarsko natjecanje na svijetu.
Hrvatska kulinarska reprezentacija u
srijedu, 12. veljače, otišla je u Stuttgart gdje će se
predstaviti na Kulinarskoj Olimpijadi –
prestižnom kulinarskom natjecanju.
Hrvatska će na Kulinarsku Olimpijadu putovati u sastavu od
tridesetak kuhara i slastičara koji će se, u periodu od 14. do
19. veljače, predstavljat u raznim natjecateljskim kategorijama.
Nacionalni kulinarski timovi sudjeluju u najprestižnijim
kategorijama, ‘Restoran nacija’ i ‘Chefs table’, ali Hrvatska će
imati natjecatelje i u individualnim kategorijama ‘Kulinarska
umjetnost’, ‘Slastičarska umjetnost’, ‘Carving’ i ‘Live carving’
te će se na Olimpijadi predstvaljati i ‘Regionalni tim
Varaždinske županije’ te Catering tim ‘Chef.hr’.
Kulinarska Olimpijada je najstarije i najveće međunarodno
kulinarsko natjecanje na svijetu. Održava se već preko 100 godina
te okuplja najbolje kuhare i slastičare sa svih kontinenata
željnih dokazivanja i predstavljanja svojih kulinarskih
sposobnosti.
Hrvatska je sa svojim predstavnicima do sada sudjelovala na
posljednja 3 izdanja te osvojila mnogobrojne medalje u raznim
kategorijama. Na Kulinarskoj Olimpijadi koja će se po prvi puta
odvijati u sklopu sajma INTERGASTRA u Stuttgartu (dosad se
održavala u Erfurtu), predstavit će se preko 3.000 natjecatelja
(kuhara i slastičara) iz više od 70 zemalja svijeta.
Sajam koji će se realizirat u 10 paviljona i prateća kulinarska
natjecanja jedna su od najvećih i najboljih platformi za
predstavljanje nacionalnih kulinarskih timova i njihovih
gastronomskih vještina i znanja. Olimpijada nudi i upoznavanje s
najnovijim svjetskim gastro novitetima, novim kulinarskim
tehnikama i pratećom tehnologijom te se očekuje preko sto tisuća
posjetitelja.
– Ponosni smo na činjenicu da je Hrvatska jedna od samo 30
država koje će se natjecati u najprestižnijoj kategoriji
‘Nacionalnih timova’ što smo zaslužili kontinuiranim nastupima i
dosadašnjim uspješnim rezultatima. Hrvatski natjecatelji su se u
proteklih godinu dana kroz desetke okupljanja i treninga
pripremali kako bi na ovoj najvećoj kulinarskoj pozornici
predstavili hrvatsku gastronomiju.
Posebno smo se trudili dati naglasak na autohtone hrvatske
namirnice te vjerujemo u uspješnu promociju Hrvatske kao
gastronomske destinacije – poručuju iz Hrvatskog kuharskog
saveza.
Hrvatski kuhari i slastičari koji će sudjelovati na Kulinarskoj
olimpijadi 2020.
IZBORNIK REPREZENTACIJE: Marinko Jurešić, Plava
laguna d.d.
HRVATSKI NACIONALNI SENIORSKI TIM
ZLATKO NOVAK, kapetan – Restoran Bedem, Varaždin
NIKOLINA LONČAR – Hotel Zlatan, Koprivnica
ANA-MARIA STANKOVIĆ – Restoran Lu, Vinkovci
MARKO MARTINAC – Hotel Adriana Borik, Falkensteiner, Zadar
MARIN SAMBOLEK – Hotel Turist, Varaždin
SANJA GRAHEK BURŠIĆ (slastičar) – Hotel Rubin, Valamar Riviera
d.d.,
Pomoćnici:
MARELA HUDOLETNJAK (slastičar) – Hotel The Westin Zagreb
MARIJA BOŠNJAK – Srednja strukovna škola Vinkovci
KLAUDIO MRKIĆ – Restoran Il Padrino, Zadar
KARLO ŠTORGA – Gospodarska škola Varaždin
INDIVIDUALNI NATJECATELJI:
SANDRA JADEK – Udruga kuhara grada Orahovice
IVAN ĐUKIĆ – Restoran Lipov hlad, Osijek
DRAŽEN ŠAFAR – Udruga kuhara grada Orahovice
DINKO TOMAŠIĆ – Park Butique Hotel, Varaždin, Gastrocom
d.d.
LOVRO STANČIN – Hotel Turist, Varaždin
CATERING TIM ‘CHEF.HR’
ERICH GLAVICA, kapetan
ANTONIO BUKVIĆ
ARMIN MURATOVIĆ
VEDRAN BLAŽEVIĆ
REGIONALNI TIM VARAŽDINSKE ŽUPANIJE
IVAN TOMAS, kapetan – Restoran Fontana Crnković,
Varaždin
VANJA ORBAN – Restoran Miramare, Otok Sv. Nikola, Valamar
d.d.
DARIO RODEŠ – Hotel Turist, Varaždin
AMOS NOVAK – Hotel Turist, Varaždin
KATARINA FILIPAŠIĆ – Hotel Minerva Varaždinske Toplice
Pomoćnici:
LORENA ŠOŠ – Hotel Turist Varaždin
NIKOLINA BUTKO – Hotel Trakoščan,Trakoščan
VALENTINA ŠIMUNEK – Hotel Minerva, Varaždinske Toplice