Luk je samo jedna od namirinica koju nikako ne biste trebali čuvati u hladnjaku...
Luk bi uvijek trebao stajati na nekom mjestu
gdje nije pretjerano hladno, tako može izdržati i do 30 dana.
Kada stoji u hladnjaku škrob se brzo pretvara u šećer pa luk
postaje mekan i brzo truli. Osim toga što ne može dugo ostati
svjež na hladnom, ostale namirnice iz hladnjaka poprimit će
njegov miris, i to vrlo intenzivno. Što onda kada nam treba samo
jedna polovica luka? Opet izbjegavajte hladnjak. Zamotajte
polovicu u plastičnu foliju, a potom stavite u vrećicu s
patentnim zatvaračem.
Ovo su još neke namirnice koje ne biste trebali držati u
hladnjaku:
Rajčica
Zbog držanja u hladnjaku, rajčica gubi svu svoju aromatičnost i
sočnost. Naime, niske temperature dovode do raspadanja šećera,
kiselina i mirisa što, dakle, negativno utječe na kvalitetu ove
namirnice. Rajčice, bez obzira o kojoj je vrsti riječ, držite na
sobnoj temperaturi, na svijetlom mjestu, ali ne i na suncu.
Krumpir
Iako vas pretinci u hladnjaku (pogotovo u onim modernijim) mogu
natjerati da napravite pogrešku i u njih odložite i krumpir – to
definitivno ne biste smjeli. Hladnoća hladnjaka pretvorit će
škrob u šećer što će pokvariti okus ove namirnice, ali i njenu
boju. Ostava, odnosno hladno i mračno mjesto, najbolji su za
čuvanje krumpira.
Začini i umaci na bazi octa
Baš kao što ocat ne treba čuvati u hladnjaku, tako ne treba ni
dresinge koji su napravljeni na njegovoj osnovi. Ako ih stavite u
hladnjak, prije će se zgusnuti i postati ‘oštrijeg’ okusa.
Kruh
Držanje kruha u hladnjaku može se činiti kao dobar način da se
održi svježina, ali to je greška. Kruh se brže suši u hladnjaku
nego na sobnoj temperaturi. Ako želite sačuvati kruh, radije
zamrznite kruh narezan na šnite u škrinji umjesto da ga stavite u
hladnjak.