Omlet, kajgana, jaja na oko, kuhana jaja... Jaja su vrlo svestrana namirnica, ali kod kuhanih jaja većina ljudi radi jednu grešku.
Jaja su vrlo svestrana namirnica, mogu biti brz i ukusan doručak
ili se koristiti u kompliciranijim jelima. Od tvrdo kuhanih jaja
pa sve do omleta, postoje razna jela od jaja odlična za svaku
priliku, prenosi
mirror.co.uk.
Jedna od najlakših metoda njihove pripreme je kuhanje jaja
jer zahtijeva samo vruću vodu, ali većina ljudi radi jednu grešku
kod njihove pripreme. Stručnjaci otkrivaju da kod kuhanja jaja
većina ljudi radi istu grešku, a to je temperatura vode. Naime,
jaje se ne treba previše zagrijati. Stavljanjem jaja u vruću
vodu, odmah se skuha bjelanjak blizu ljuske, ali za kuhanje
žumanjaka treba puno više vremena.
Treba ciljati na to da se svaki dio jajeta ravnomjerno kuha
pa profesionalci predlažu dvije metode. Prva je da prije kuhanja
stavite jaja u hladnu vodu, kako biste spriječili pucanje ljuske,
te zatim lagano stavite u toplu vodu, a zatim ostavite jaja
u umjereno zagrijanoj vodi. Jaja će se skuhati jednako brzo
kao i u kipućoj vodi, ali bit će boljeg okusa.
Druga metoda je da jaja stavite u hladnu vodu u jednu posudu te
je krenete zagrijavati na vatri. Čim voda krene kipjeti, izvadite
ih i jaja su gotova!