Neću trošiti puno riječi, idemo na recept!
Buhtle su u mom kraju dio tradicije, svaka prava
domaćica ima svoj trik i recept za savršene mekane buhtle. Vele
da je moja baka pekla savršene buhtle. Nažalost ja se ne sjećam,
a bake više nema kako bi mi ispekla da probam.
I tako sam se već nekad davno zabavila ovim finom mekanim
spužvastim desertom i izmislila neku svoju vegansku verziju. Moj
djed je rekao da su jako dobre, a on nikad nikog ne hvali. Dobila
sam fini pekmez od borovnica iz ekološkog uzgoja.
Neću trošiti puno riječi, idemo na recept!
Veganske mekane buhtle:
Sastojci
½ kocke kvasca (cca 20 grama)
1 velika žlica šećera od kokosa (može i breza ili agava
sirup)
100 ml biljnog toplog mlijeka ( zobeno, rižino, bademovo…)
Prstohvat brašna
300 – 400 grama pirovog brašna
200 – 300 grama pšeničnog brašna
50 ml tekućine od slanutka (po želji, ako želite da budu
mekanije)
100 grama kokosovog ili brezinog šećera
100 grama veganskog maslaca ili margarina
150 – 200 ml biljnog mlijeka
1 mala žličica chia sjemenki
½ male žlice bourbon vanilije
Prstohvat cejlonskog cimeta
1 mala žličica ruma
Malo ribane korice limuna ili naranče
Malo soli
Pekmez, namaz od čokolade za punjenje
Postupak:
1. Zagrij 100 ml biljnog mlijeka, mlijeku dodaj šećer, razmrvi
kvasac i ubaci ga u mlijeko te dodaj malo brašna. Ostavi da se
diže 10 minuta.
2. Otopi maslac ili margarin, zagrij mlijeko i dodaj tekućinu od
slanutka i chia sjemenke. Sve to ubaci u zdjelu od miksera i
pomiješaj. Dodaj brašno, ostale začine i na kraju dignuti
kvasac.
3. Miksaj sa mikserom, nastavci za tijesto, miksaj dok ne dobiješ
mekanu kuglu koja se odvaja od posude. Prema potrebi dodaj još
malo brašna. (Možeš miješati i kuhačom, ali s mikserom će biti
brže).
4. Tijesto poklopi poklopcem ili pokrij vlažnom krpom i ostavi
cca 45 minuta dok ne udvostruči svoj obujam.
5. Kalup za pečenje obloži masnim papirom za pečenje. ( ja sam
koristila kalup za torte)
6. Kad je tijesto udvostručeno rukama oblikuj 14-16
kuglica.
7. Svaku kuglicu spljošti rukama i puni nadjevom po želji te
smotaj krajeve u lopticu da ti punjenje ne izlazi van. Smotane
krajeve stavi na dno posude.
8. Slaži kuglice u pleh i u potpunosti ispuni pleh, ne brini ako
se kuglice dodiruju.
9. Ostavi pleh još 10 minuta da se buhtle dignu.
10. Prije pečenja još sve premaži otopljenim veganskim maslacem
ili margarinom.
11. Pleh s buhtlama stavi u hladnu pećnicu koju si upalio na
160-170˚C
12. Peci 40-50 minuta ovisno o tvojoj pećnici.
13. Kad su gotove možeš ih još malo premazati maslacem i svakako
ih pospi šećerom u prahu.
Dobar tek!