NOVO ISTRAŽIVANJE

I mliječna čokolada može biti zdrava kao tamna: Znanstvenici otkrili koja je formula

Iako je popularnija, mliječna čokolada ima manje pozitivnih posljedica nego tamna čokolada.

Godinama smo slušali o brojnim zdravstvenim prednostima tamne
čokolade, ali to nije zaustavilo njenu slađu i popularniju
sestru, mliječnu čokoladu, da i dalje bude na tronu sladokusaca.
No sada su znanstvenici pronašli način obogaćivanja mliječne
čokolade korisnim antioksidansima koji su povezani s tamnom
čokoladom, prenosi metro.co.uk.

Tamna čokolada ima visoku razinu fenolnih spojeva, za koje se
govori da imaju protuupalna svojstva koja mogu umanjiti rizik od
kardiovaskularnih i drugih bolesti. Oni su i razlog njezinog
gorkog okusa. Međutim, američki znanstvenici otkrili su kako te
prednosti ‘ugraditi’ u mliječnu čokoladu – dodavanjem ekstrakta
kože kikirikija, proizvoda koji je obično ostaje prilikom izrade
kikirikijevog maslaca i slatkiša. To znači da se može uživati ​​u
slatkoj mliječnoj čokoladi i dobiti najbolje iz tamne čokolade.

Znanstvenici su otkrili da ekstrakt kože kikirikija podiže razinu
antioksidanata zadržavajući slatki okus čokolade i kremastu
teksturu. Krajnji proizvod stoga ima isti okus kao i mliječna
čokolada, ali više pozitivnih posljedica.

Lisa Dean, prehrambena tehnologinja iz američke
Službe za istraživanje poljoprivrednih proizvoda, rekla je:

– Mogli bismo upotrijebiti naš sastojak za pravljenje mliječne
čokolade s istom razinom antioksidanata kao i u tamnoj čokoladi
bez gorčine tamne čokolade. Ako ste prosječni potrošač i nemate
visok osjećaj gorčine kao što to imaju
tzv. ‘superkušači’, trebali biste moći konzumirati
tretiranu mliječnu čokoladu i ne biste znali razliku. Ni
drugačije ne izgleda.  Lisa i njezin tim uzeli su
crvenu kožicu kikirikija i samljeli je u prah, prije
ekstrakcije fenolnih spojeva. Ovaj prah je tada kombiniran s
aditivom maltodekstrina u hrani radi lakšeg ugradnje u konačni
proizvod.

Istraživači su zatim isprobali njihovu formulaciju čokolade u
usporedbi s ostalim čokoladama. Otkrili su da čokolada s 8%
fenolnih spojeva ima najbolju ravnotežu okusa i teksture. Također
su otkrili da alergija na kikiriki može brinuti ljude, pa su
testirali prisutnost alergena, ali nisu pronašli nijedan u
čokoladi. Međutim, naglasili su da će proizvodi koji sadrže prah
i dalje dobiti upozorenje.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije