Počeo je kao hamburger odrezak, popularno jelo posluženo s više varijacija, ali jednog dana je pronašao svoj put do peciva, sreo sir i slaninu i nikad se nije osvrnuo...
Burger je među najpoznatijim jelima brze hrane. Osim toga
što su brzo gotovi i jednostavni za napraviti, burgeri su
raznovrsni i mogu se sklapati na mnogobrojne načine. Stoga nije
ni čudo da ovo popularno jelo ima svoj dan.
Na današnji dan, 27. kolovoza, je Dan burgera, a evo što on
predstavlja, prenosi Days of the
year. Dan burgera uspostavio se kako bi se proslavila ova
omiljena hrana i sva mjesta koja ih čine.
Dan burgera je stvoren da slavi savršenstvo ovog jednostavnog
jela, koje je zapravo sendvič, ali se smatra da je cijeli obrok.
No trenutno je u tijeku rasprava oko toga tko je zapravo izumio
hamburger.
Neki vjeruju da je on izumljen u Hamburgu, odnosno, meso
koje bi postalo hamburger. Mljevena govedina nekad se smatrala
otpadnim proizvodom, ostaci glavnih reznica koje su se tada
prodavale jeftino. Danas je vrhunska mljevena govedina temelj
najpopularnijih svjetskih jela. Počeo je kao hamburger odrezak,
popularno jelo posluženo s više varijacija, ali jednog dana je
pronašao svoj put do peciva, sreo sir i slaninu i nikad se nije
osvrnuo.
Međutim, drugi tvrde da je hamburger nastao s Louisom
Lassenom, danskim imigrantom koji je napravio prvi
burger 1900. godine u New Havenu, koristeći ideje koje je pokupio
u Europi. Iako na početku burgeri nisu bili slavni, postali su
itekako popularni diljem svijeta. Samo se u Americi godišnje
pojede 50 milijardi burgera, a u gradu Seymour u Wisconsinu čak
postoji Kuća slavnih burgera. Gotovo 60 posto sendviča koji se
prodaju diljem svijeta su zapravo burgeri, a McDonlad’s drži
rekord najviše prodanih burgera – čak 300 milijardi. Ova tvrtka
proda 75 ili više burgera svake sekunde.
Donosimo vam i neke savjete kako napraviti najbolji burger.
Koristite kvalitetno meso
Umjesto da kupujete meso u dućanu, gdje bi mljeveno meso moglo
imati lošije dijelove govedine, posjetite mesnicu i tražite od
mesara da vam samelje određen dio mesa. Također nemojte
pretjerivati sa začinima, dovoljno je samo malo soli i papra,
kako piše EatThis.
Pažljivo napravite pljeskavice
Burgeri su najbolji kada su svi jednake veličine, stoga je važno
pravilno oblikovati svaku pljeskavicu. Kako biste bili sigurni da
vam je svaki komad mesa jednak, možete koristiti i vagu. Također
je pljeskavice najbolje oblikovati dok su hladne pa svoje meso
držite u hladnjaku sve do trenutka korištenja.
Tostirajte pecivo
Nema ničeg goreg od gnjecavog i vlažnog peciva u burgerima, pa
kako biste vi izbjegli taj problem, uvijek tostirajte peciva.
Meso okrenite, ali samo jednom
Najveća greška koju ljudi rade kod pripreme burgera je stalno
okretanje mesa, tako svi sokovi iz mesa izlaze van i meso gubi
sočnost i okus. Stoga stručnjaci preporučuju da meso pečete na
jakoj vatri te okrenete samo jednom tijekom pečenja.