Vijek trajanja sira također ovisi o vrsti, ali glavno pravilo koje trebate zapamtiti jest – što je sir tvrđi, imat će dulji vijek trajanja.
Sir je namirnica koja odgovara uz gotovo sva jela, pogotovo zbog
različitih okusa i teksture. Od gaude i ementalera pa do paškog,
sir se može pronaći u raznim oblicima i okusima. No problem sira
je što se vrlo brzo kvari, pogotovo kada ga ne spremate na
ispravan način, prenosi
Real Simple.
Plastična vrećica pomoći će u očuvanju svježine sira, ali ona
nije najbolji način za spremanje. Najbolji način spremanja ovisi
o vrsti sira. Tvrde sireve najbolje je prvo omotati papirom za
pečenje, a zatim staviti u plastičnu vrećicu. Plavi sir i
polutvrdi sir mogu se spremiti u plastičnu vrećicu, dok bi se
mekani sir trebao držati u plastičnoj posudi s
poklopcem.
Svježi sir trebao bi ostati u svojem originalnom pakiranju,
uz promjenu vode svakih nekoliko dana. Kakav god da bio, najbolje
mjesto za njega je u ladici hladnjaka gdje se inače drži
povrće. Tamo je temperatura hladna i stabilna, bez
mnogo promjena, stoga je idealna za namirnice poput
sira.
Svaki put nakon što koristite sir, iskoristite novi komad papira
za pečenje i plastični omot kako biste sačuvali njegovu
svježinu. Vijek trajanja sira također ovisi o vrsti, ali glavno
pravilo koje trebate zapamtiti jest – što je sir tvrđi, imat
će dulji vijek trajanja.
Za očuvanje od plijesni može vam pomoći malo ulja.
Jednostavno namažite sir s malo maslinova ili biljnog ulja
te ga spremite u plastičnu posudu s poklopcem. Uvijek možete
obrisati ulje papirnatim ručnikom te sir oprati u toploj vodi i
bit će spreman za konzumaciju.