Tajna savršene puretine je u odmoru, kaže Ramsay, jer odmoreno meso bolje upija sokove pa će biti sočnije i lakše će se rezati...
Popularni britanski kuhar Gordon Ramsay
podijelio je u YouTube videu neke od najvažnijih savjeta za
savršeno pečenu puricu. Nagrađivani chef i vlasnik pet
Michelinovih zvjezdica pokazao je sve detalje oko pripreme i
pečenja mesa, a naveo je neke uobičajene pogreške koje se znaju
dogoditi.
– Purica je dosta mršava ptica i može se lako presušiti, pa
je vrlo važno paziti na temperaturu i trajanje pečenja – kaže
Ramsay koji je pekao puricu od pet kg, što je, kaže,
dovoljno za večeru za osmero.
– Tajna božićne purice je u tome da ju ne presušite, a to je
stvar pripreme – rekao je kuhar i podijelio svoj trik. Da
biste to postigli, kaže, rastopite malo maslaca ili masti, a onda
po tom maslacu pospite malo papra i soli, par
kapi maslinovog ulja, naribanu koricu i sok od dva limuna.
– Tako ćete dobiti aromatizirani maslac sa nježnom citrusnom
notom – savjetuje Ramsay. Tome dodajte tri režnja
usitnjenog češnjaka i otprilike šaku punu usitnjenog peršina i
sve dobro izmiješate.
Priprema purice:
Po unutrašnjosti pospite malo soli i papra. Dva luka prerežite na
pola i također ubacite u unutrašnjost ptice, da joj daju
slatkoću, a za ‘ravnotežu okusa’ dodajte i nekoliko listića
lovora i jedan cijeli limun. Smjesu sa istopljenim
maslacem nanesite ispod kože ptice, pazeći da se koža ne
pokida jer će maslac onda isteći. Ono što vam ostane
‘umasirajte’ po cijeloj koži izvana.
Zagrijte pećnicu na 220 C stupnjeva. Stavite puricu u pleh za
pečenje i nakapajte po njoj maslinovog ulja, jer će ono, kaže
Ramsay, spriječiti da maslac izgori i dati ptici hrskavu koricu.
Pecite samo deset minuta dok ne dobije smećkastu boju,
izvadite iz pećnice i podlijte sokovima u kojima se pekla. Onda
na vrh stavite malo slanine (špeka) pa ponovno
podlijte.
– Špek je štiti od sušenja, a biti će i super podloga ako
radite umak – rekao je chef za
Mirror.
Smanjite pećnicu na 180 C stupnjeva i počnite peći
(za puricu od pet kg trebalo je dva i pol sata –
otprilike 30 minuta za kilogram. Kad mislite da je gotova,
zabodite nož u dno bedra da vidite je li meso dovoljno pečeno –
ako pusti sok, gotovo je.
– Tajna savršene puretine je u odmoru – kaže Ramsay. jer
odmoreno meso bolje upija sokove pa će biti sočnije i
nježnim, a lakše će se i rezati.
– Okus je deset puta bolji nakon što meso odmori – kaže
britanski chef.