oprezno

Mnogi kuhaju rižu na ovakav način, no on može biti opasan za zdravlje, kažu stručnjaci

Dok je za pola čovječanstva ona osnovna hrana, drugi je proglašavaju 'prehrambenom prevarom' jer je puna ugljikohidrata i deblja. No, je li riža zdrava ovisi o tome kako ju spremate i koju vrstu jedete...

Jedno je istraživanje pokazalo da je jedna od
najčešćih metoda kuhanja riže – u zdjeli kipuće
vode dok voda ne ispari – zapravo otrovna, jer nakon
takvog kuhanja u riži ostaje arsen u tragovima. Arsen rižu
kontaminira još tijekom uzgoja, a stvara se kao rezultat
industrijskih toksina i pesticida.

– Taj se otrov povezuje se s povećanim rizikom od srčanih
bolesti, dijabetesa, raka i s problema u razvoju, a najopasniji
je za djecu – upozorio je profesor bioloških znanosti na
Sveučilištu Belfast Andy Meharg, piše
The Sun

Meharg je testirao različite načine kuhanja riže kako bi otkrio
koji je najzdraviji. U prvoj je metodi jednu šalicu riže stavio u
dvije šalice vode koja je u kuhanju isparila, a otkrio je da s
tom metodom u riži ostaje najviše arsena.

U drugoj je metodi jednu šalicu riže stavio u pet šalica
vode i izbacio višak vode, a razina arsena se prepolovila.

U trećoj metodi riža se kuhala tako da se preko noći
namakala, a ujutro isprala i tek onda kuhala – s čim se
udio toksina smanjio za 80 posto.   

Je li riža uopće zdrava?

Dok je za polovicu čovječanstva ona osnovna hrana, drugi je
proglašavaju ‘prehrambenom prevarom’ jer je puna
ugljikohidrata i pridonosi debljanju. Nutricionisti kažu da to je
li ona zdrava ovisi o tome koju vrstu jedete. Bijela se riža
tako smatra ‘nutritivno lošom’ jer se dobiva ljuštenjem
ovojnice zrna, zbog čega je njena hranjiva vrijednost manja.

U procesu mljevenja se uklanjaju mekinje i klice, što joj oduzima
vitamin B, željezo i vlakna. Iako se naknadno obogaćuje željezom
i B vitaminom, vlakna se u nju nažalost ne mogu vratiti.

Smeđa riža je ista stvar kao i bijela, no ona je ‘cijelo zrnata
žitarica’, jer joj je uklonjena vanjska nejestiva opna, te je
bolji izbor za apsorpciju vlakna, vitamina E i antioksidansa.

Smeđa riža

Tako se u jednoj šalici kuhane smeđe riže nalazi oko 3,5 grama
vlakna, a ista količina bijele riže sadrži manje od 1 gram. Osim
toga, studije pokazuju da dio rižina zrna poznat kao sub
aleuronski sloj koji može pružati zaštitu od visokog krvnog tlaka
i ateroskleroze, a nalazi se samo u smeđoj riži. Također,
dokazano je kako mijenjanjem bijele za smeđu rižu ljudi
smanjuju svoj rizik od dobivanja dijabetesa tipa 2. 

Ipak, jednu stvar treba imati na umu – većina ljudi misli kako je
smeđa riža sinonim za cjelozrnatu, no tehnički cijela zrna riže
mogu biti različitih boja, ovisno o sorti žitarice.

Divlja riža

Riječ je o žitarici koja raste na vodi te ima nešto više
proteina od smeđe riže, a studije pokazuju kako ima najbolji
učinak na snižavanje razina kolesterola. Iako su smeđa i
divlja riža svakako bolji odabir od bijele, nutricionisti
upozoravaju kako je bolje ne kupovati njihove mješavine, jer
najčešće sadrže visoku razinu soli.  

Prema dimenzijama, riža se obično dijeli u tri skupine, a
veličina zrna nema utjecaja na nutritivnu vrijednost:  

1. Riža dugog zrna – 3-5 puta je dulja nego
šira. Zbog amiloze u zrnu, pri kuhanju se ne sljepljuje i stvara
rastresitu strukturu, pa je pogodna za salate i pržena jela s
rižom.

2. Riža srednje dugog zrna – otprilike su
dvostruko dulja od svoje širine i sadrže podjednake količine
amiloze i amilopektina. Nakon kuhanja, zrna su ipak sklonija
sljepljivanju

3. Riža kratkog zrna – ima više
amilopektina, pa su zrna zdepasta, okruglasta i ljepljiva. Takva
riža pogodna je za rižota, sushi i deserte na bazi riže.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije