Kuharice i internet prepuni su najboljih recepata za sarmu, a mi vam donosimo nekoliko savjeta kako da uvijek ispadne – fantastična.
Kupus je jedan od najvažnijih dijelova sarme. Nije svaki kupus za
sarmu. Odaberite svježi koji ćete sami ukiseliti, imat će poseban
okus. Ako za to nemate mogućnosti, kupite radije na tržnici
domaći nego onaj vakuumirani.
Naravno, važno je i meso! Neki kuhari kažu da se treba
koristiti samo svinjetina, a drugi će preporučiti mješavinu
svinjetine i junetine. Bilo bi dobro izmiješati dijelove svinjske
plećke i vrata. U loncu treba biti i malo dimljenog mesa koji će
mesu dati okus i aromu.
Ne zaboravite sarmu krčkati na slaboj vatri dva do tri sata, tako
će biti najbolja! Rižu nije potrebno kuhati nego je samo
nekoliko minuta potopiti u vodu. Sarmu u lonac treba
slagati okomito, a ne vodoravno. Lakše ćete je vaditi kad
bude skuhana, a tako se sarma neće odmotavati ni okretati. Jedan
dio s kojim se mnogi muče, a zapravo uopće nije toliko
kompliciran je motanje sarme.
Najbolja metoda je da uzmete list kupusa u dlan i napunite ga
mesom – nemojte staviti ni premalo ni previše, sve ovisi o
veličini kupusa. Preklopite prvo s jedne strane, zatim s druge i
uvrnite donji dio. Pritisnite list čvrsto kako vam tijekom
kuhanja meso ne bi ispadalo vas.