DA SE NE RAZVIJU BAKTERIJE

Nutricionistkinja objašnjava: Ovo su jedini sigurni načini za grijanje riže: na pari, u tavi i u mikrovalnoj

Prema preporukama USDA, skuhana riža u hladnjaku može biti maksimalno tri do četiri dana, a u zamrzivaču tri do četiri mjeseca...

Nutricionistkinja Betty Gold kaže kako često
online naiđe na savjete o podgrijavanju riže, iako riža ne
pripada namirnicama koje bi se trebale ponovno
grijati. 

– Podgrijana riža, ako se na pogrešan način podgrijava, može
razviti bakteriju Bacillus cereus koja prouzročuje trovanje
hranom – kaže ona, no napominje da postoje načini na
koje rižu možete ugrijati, a da ostane sigurna za jelo.

Najvažnije ju je, objasnila je, odmah nakon kuhanja dobro
ohladiti, jer se bakterije neće imati prilike razviti ako riža ne
stoji predugo topla. 

– Da biste smanjili šanse za razvoj bakterija, rižu ohladite
tako da je podijelite u plitke posude za hranu s poklopcem
– savjetuje i napominje da nikako rižu ni drugu hranu
ne ostavljate vruću dulje od sat vremena. 

Osim toga, savjetuje, skuhanu rižu uvijek čuvajte u hladnjaku, na
temperaturi od 4°C stupnja ili nižoj, a ako ste je dulje od
sva sata ostavili vani, bacite je.

Koliko dugo možemo čuvati skuhanu
rižu? 

Prema preporukama američkog Ministarstva poljoprivrede
(USDA), skuhana riža u hladnjaku može biti maksimalno tri do
četiri dana. a u zamrzivaču tri do četiri mjeseca.

Kako sigurno ugrijati ostatke riže?

Grijanje ostataka skuhane riže u mikrovalnoj pećnici: Skinite
poklopac s posude s rižom. Na svaku šalicu riže dodajte 1 do
2 žlice vode. Poklopac lagano vratite da se riža ponovo
napari. Grijte u mikrovalnoj 3 do 4 minute. Poslužite
odmah.

Grijanje ostataka skuhane riže na pari

Rižu iz posude prebacite u lonac u koji ste stavili 1
do 2 žlice maslaca ili ulja. Dodajte 1 do 2 žlice vode na svaku
šalicu riže i ostavite da lagano kuha. Držite poklopac na loncu.
Povremeno promiješajte. Nakon što voda proključa, riža je
ugrijana. Poslužite odmah dok je vruća.

Prženje ostataka skuhane riže na tavi ili u woku

Prebacite rižu u wok ili u tavu s uljem i stalno miješajte na
umjerenoj vatri. Vilicom ‘razbijte’ sve nakupine i pripazite da
je svu ravnomjerno ugrijete. Poslužite odmah vruće.

Kako podgrijati smrznute ostatke riže?

Ako ste je nakon kuhanja zamrznuli, jednostavno uklonite
poklopac posude i poškropite je s 1 do 2 žlice vode po
šalici riže. Posudu prekrijte vlažnim papirnatim ručnikom i
stavite u mikrovalnu pećnicu na
visoku temperaturu 1 do 3 minute (ovisno o veličini
porcije).

Izvadite i lagano pritisnite vilicom pa vratite u mikrovalnu.
Ostavite da odstoji dvije minute da se ponovno napuhne
prije posluživanja, savjetuje nutricionistkinja za
Real Simple
.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije