Razlikuju se po kemijskom sastavu, a samim time imaju i drugačiju svrhu.
Nije novost da puno ljudi misli kako su prašak za pecivo i soda
bikarbona zapravo ista stvar te da ih često koriste u iste svrhe
u kuhinji i domu. Ipak, korisno je znati da su potpuno različiti
po kemijskom sastavu i da ne mogu jedno drugo zamijeniti jer
imaju potpuno drugačiju svrhu i djelovanje, prenosi
The Sun.
Soda bikarbona se puno koristi za čišćenje, ali
i za kuhanje. U stranim receptima pronaći ćete je pod nazivom
baking soda, a mnogi misle da je ista stvar kao prašak za pecivo
odnosno baking powder. Ona je zapravo bazni mineral koji u
kombinaciji s nečim kiselim stvara ugljični dioksid pa se često
nalazi u receptima koji uključuju kisele sastojke kao što su
javorov sirup i limunov sok
S druge strane, prašak za pecivo je kombinacija
sode i vinske kiseline, ali da bi se aktivirao potrebna mu je
samo tekućina – nije ga potrebno miješati s kiselim namirnicama
jer već sadrži jednu. Koristi se za povećanje volumena i
olakšavanje teksture pečenih namirnica.
Dakle, soda bikarbona se stavlja isključivo u recepte koji sadrže
veću količinu neke kiseline, a prašak za pecivo to ne zahtjeva.
Imajte na umu, kada pečete kolače i slastice, da ukoliko
koristite sodu, dodate neki kiseli sastojak kako biste je
aktivirali i kako bi recept uspio.