Pogrešni uvjeti mogu dovesti do neugodnih posljedica, poput kvarenja, plijesni, pa čak i zaraze.
Što se tiče spremanje namirnica, moramo uzeti u obzir puno stvari
kako bi hrana bila što dulje svježa, sigurna i ukusna. Pogrešni
uvjeti mogu dovesti do neugodnih posljedica, poput kvarenja,
plijesni, pa čak i zaraze. Svi znamo koliko je važno stvari poput
mlijeka čuvati u hladnjaku, ali mnogo više proizvoda može imati
koristi ako se drže na hladnom, kako piše
Bright Side.
Brašno
Ova namirnica mora se čuvati na hladnom i tamnom mjestu,
primjerice u hermetički zatvorenoj posudi. Na taj je način
proizvod zaštićen i dulje ostaje svjež. Zapravo, brašno
koje se otvorilo bit će dobro u hladnjaku 12 mjeseci, dok na
sobnoj temperaturi može trajati samo 6 do 8 mjeseci.
Sušeno voće i povrće
Sušeno voće i povrće zaista se može pohraniti u ormar dulje
vrijeme, do 6 mjeseci. Međutim, sigurno je samo dok ostaje
neotvoreno. Nakon što se to dogodi, najbolje je držati takvu
hranu u hladnjaku jer joj se rok trajanja može smanjiti na jedan
mjesec.
Pečeni proizvodi
Iako se ne preporučuje pohranjivanje kruha u hladnjak, proizvodi
poput lepinja, kiflica i ostalog mogu biti u hladnjaku nešto
dulje nego što bi to bilo u smočnici. Također, čuvanje otvorenih
vrećica tortilja u hladnjaku omogućuje im da ostanu svježe do 3
mjeseca.
Jabuke
Ovo će voće ostati svježe i hrskavo cijeli mjesec kad se čuva u
vrećici otpornoj na vlagu u hladnjaku. Savjetuje se izbjegavanje
pranja jabuka prije spremanja jer bi moglo prouzročiti kvarenje.
Agrumi
Naranče, klementine, grejp i drugo agrume možemo čuvati oko 2-3
tjedna u hladnjaku i samo oko 10 dana na sobnoj temperaturi. Nema
potrebe stavljati voće u posudu ili plastičnu vrećicu – bolje je
ako zrak cirkulira.
Orašasti plodovi
Nakon što otvorimo vrećicu orašastih plodova, najbolje je staviti
ih u hermetički zatvorenu posudu u hladnjak kako bi sačuvali
vlagu; na taj način orašasti plodovi dulje ostaju svježi.