Smanjite dnevni unos konzumiranjem svježeg voća i povrća uz svaki obrok i izbjegavanjem prerađene hrane poput suhomesnatih proizvoda.
Nezamislivo je pripremati hranu bez soli jer ona zapravo daje
okus, ali stručnjaci kažu kako u današnje vrijeme ljudi koriste
nenormalno velike količine koje nikako ne mogu biti dobre za
zdravlje. Iako je sol nužna, kažu da treba obratiti pažnju na
dnevni unos.
Kako prenosi Life
Hacker, količinu soli za jedno jelo određujemo prema
vrsti. Primjerice, ako u receptu piše žlica košer soli,
a vi umjesto toga stavite žlicu morske ili kuhinjske soli, jelo
će biti presoljeno. Košer sol ima puno veću kristalnu strukturu
od ove dvije vrste, pa bi bilo najbolje da se osvrnete na masu –
taj podatak možete vrlo jednostavno pronaći na internetu.
Pretjerivanje s ovim začinom može dovesti do raznih zdravstvenih
problema, pa stoga Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)
kao preporučeni dnevni unos navodi pet
grama. Upozoravaju da obratite više pažnje kroz koje sve
namirnice unosite sol – ona je glavni sastojak mnogih
industrijski proizvedenih jela.
Unos možete smanjiti biranjem namirnica koje sadrže 1,4 g soli na
100 g hrane, konzumiranjem svježeg voća i povrća uz svaki obrok,
konzumiranjem mliječnih proizvoda koji imaju niski sadržaj
natrija poput svježeg sira i jogurta, izbjegavanjem prerađene
hrane poput suhomesnatih proizvoda i naravno, izbjegavanjem brze
hrane i grickalica.