Jedinstvena monografija na 212 stranica na hrvatskom i engleskom jeziku donosi baš sve podatke o Varaždinskom bučinom ulju.
Varaždinsko bučino ulje, vrhunski proizvod svjetske kvalitete,
dobio je svoju monografiju koja je predstavljena danas, 19.
svibnja, u Županijskoj palači.
– Ovo je doista remek-djelo, i to na više razina. Usudio bih se
reći da ovakva monografija u svijetu ne postoji, jer se radi o
pitkom štivu, lijepog i reprezentativnog izgleda, zanimljiva je i
privlači pažnju čak i djeci, a istovremeno je napisana iznimno
stručno – ustvrdio je Rene Bakalović,
najpoznatiji hrvatski stručnjak za gastronomiju.
Jedinstvena monografija na 212 stranica na hrvatskom i engleskom
jeziku donosi baš sve podatke o Varaždinskom bučinom ulju.
– Riječ je o sveobuhvatnom djelu kroz koje smo nastojali
odgovoriti na brojna pitanja, od toga koje su zdravstvene
blagodati bučinog ulja i zašto se smatra prirodnim
antioksidansom, pa do toga koje sve izazove treba savladati u
proizvodnji, od polja do kvalitetnog proizvoda u ambalaži.
Posebna je i po tome što su je recenzirali ugledni stručnjaci,
prof. dr. sc. Toni Nikolić s PMF-a u Zagrebu, prof. dr. Zlatko
Šatović s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, najcitiraniji hrvatski
znanstvenik agronomske struke, te muzejska savjetnica Spomenka
Težak iz Gradskog muzeja Varaždin – rekao je dr. sc. Dragutin
Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni
razvoj i jedan od autora monografije.
Urednik i glavni autor monografije je dr. sc. Roman Ozimec s
Instituta Ruđer Bošković, a uz njega dr. sc. Sandra Balbino s
Prehrambeno-biološkog fakulteta u Zagrebu, nutricionist Davor
Hostić, dr. sc. Mara Bogović, voditeljica podružnice Savjetodavne
službe u Varaždinskoj županiji, kuharski majstor Davor Crleni i
dizajner Ivan Goričanec. Na predstavljanju su bili i zamjenik
župana Robert Vugrin i predsjednik Turističke zajednice
Varaždinske županije Željko Bedeković.
Veliki napor, u znanstvenom smislu te u segmentu popularizacije
ovog prvorazrednog proizvoda, doveo je do izdavanja ove
monografije, koja je sada svakome dostupna na uvid i na korist,
napomenuo je župan Radimir Čačić.
– Ne postoji puno stvari u kojima mala sredina kao što je
Varaždinska županija može biti lider u svjetskim razmjerima.
Međutim, upravo je to Varaždinsko bučino ulje. Čak smo i po
kvantiteti, koja nas najčešće eliminira, lider u Hrvatskoj te
ozbiljni ponuđač tog prvorazrednog proizvoda i u europskim
razmjerima. Na Varaždinsku županiju odnosi se četvrtina hrvatske
proizvodnje, no po kvaliteti zauzimamo znatno veći udio. Nesporno
je da i druge županije, posebno sjeverne, imaju prvorazredni
proizvod. Međutim, činjenica je da je na najvećem svjetskom
sajmu, Monde Selectionu u Bruxellesu, u konkurenciji više od
3.000 proizvoda iz 90 zemalja, Varaždinsko bučino ulje jedino iz
Hrvatske koje je u 60-godišnjoj povijesti tog natjecanja
višestruko nagrađivano. U dvije godine je pet naših proizvođača
osvojilo čak pet zlata – istaknuo je župan Čačić.
Napomenuo je da je pred proizvođačima iz Varaždinske županije
novi zadatak. – Probili smo led, dokazali kvalitetu i stvorili
ime na tržištu, a sada slijedi još teži zadatak – ostati na vrhu.
Pred nama je dugi put da se stabiliziramo na liderskoj poziciji i
da proširimo proizvodnju. Imamo znanja, kvaliteta sirovine je
prvorazredna, kao i tlo, što znači da imamo sve pretpostavke i
samo o našoj energiji, pameti i entuzijazmu ovisi hoćemo li
ostati svjetski lider. Naravno, proizvođači sve to trebaju
vratiti i naplatiti kroz učešće proizvoda u cjelovitoj
gastronomskoj ponudi i kulturi življenja ovoga kraja – rekao je
župan Čačić i uputio čestitke svim autorima monografije.
Urednik dr. sc. Ozimec otkrio je da prilikom istraživanja došao
do podataka koji su i njega iznenadili.
– Buča kao vrsta potječe s područja današnjeg Teksasa u SAD-u, a
primarno se počela širiti zbog sjemenki. Njih su Indijanci počeli
koristiti kao energetski visoko vrijedno gorivo, hranu koja im je
bila potrebna na dugom putu dok su išli u lov. U to vrijeme buča
je bila plod veličine naranče, što je danas teško zamisliti kad
imamo buče teške i nekoliko stotina kilograma. Otkrićem Novog
svijeta ta kultura je došla u Europu, a mi smo vrlo brzo počeli
koristiti buče. Tekst o proizvodnji bučinog ulja na području
Varaždinske županije objavljen je 1834. godine te je jedan od
najstarijih tekstova koji o tome postoje. Jedan od prvih
proizvođača bučinog ulja u Hrvatskoj bio je varaždinski barun
Metel Ožegović Barlabaševački, a današnji župan Radimir Čačić
nastavlja tu tradiciju putem popularizacije i brendiranja bučinog
ulja. Varaždinska županija je imala prvu poznatu uljaru koja je
proizvodila bučino ulje, po čemu se vidi da “putujemo” linijom
tradicije. Imamo povijesni temelj i razvojni put koji trebamo
slijediti – zaključio je dr. sc. Ozimec.
Nakladnik monografije “Varaždinsko bučino ulje” je ADIPA: Društvo
za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske, a
sunakladnik Varaždinska županija.