Paprika sadrži aktivni spoj kapsaicin, prepoznat po nizu zdravstvenih blagodati zbog svojih antioksidativnih i protuupalnih svojstava.
Začini su ključni za ukusne recepte i često su faktor koji
jelu daje okus, ali i prema kojem možemo prepoznati podrijetlo
onoga što nam je na tanjuru. Isti proteini, žitarice i
povrće pripremljeni s različitim začinima rezultirat će potpuno
različitim iskustvima s hranom. Osim što su aromatične bombe,
začini imaju nevjerojatne zdravstvene prednosti.
Portal Real
Simple razgovarao je sa stručnjacima o svim prednostima
različitih začina.
Cimet
Brojne su studije koje pokazuju učinke cimeta u snižavanju
glukoze u krvi, uključujući i istraživanje koje je pokazalo da
samo 500 miligrama cimeta dnevno može smanjiti razinu glukoze u
krvi kod ljudi s predijabetesom. Bioaktivni spojevi cimeta
zajedno djeluju antioksidativno, antimikrobno, protiv raka i
protugljivično.
Kurkuma
Neke studije pokazuju da kurkuma može inhibirati rast tumorskih
stanica, kao i smanjiti upalne markere u tijelu. Kurkuma se
također istražuje zbog dobrobiti zdravlja crijeva i mozga, a može
pomoći i u smanjenju ukupnog kolesterola i triglicerida. Uz to,
postoje neki dokazi da kurkumin može igrati ulogu u upravljanju
simptomima depresije.
Đumbir
Đumbir sadrži aktivni spoj nazvan gingerol koji sadrži
fitonutrijente koji djeluju kao antioksidans uz antivirusna,
antifungalna i antibakterijska svojstva. Može pomoći u
ublažavanju mučnine i povraćanja, posebno povezanih s tim
simptomima tijekom trudnoće i kemoterapije. Konzumacija đumbira
također može pomoći u ublažavanju bolova povezanih s reumom.
Paprika
Paprika sadrži aktivni spoj kapsaicin, prepoznat po nizu
zdravstvenih blagodati zbog svojih antioksidativnih i
protuupalnih svojstava. Što je paprika ljuća, to će sadržavati
više kapsaicina. Paprika također sadrži iznenađujuće
koncentriranu količinu vitamina i minerala, uključujući željezo,
vitamin A, vitamin E i vitamin B6, kao i razne fitokemikalije.