otkrili stručnjaci

Mnogi misle da nije zdrav, ali evo koje sve benefite za zdravlje ima krumpir

Tipično, mali krumpir sadržavat će oko četvrtine preporučenog dnevnog unosa vitamina B6 za odrasle.

Krumpir je u današnje vrijeme dobio lošu reputaciju. Nekad
je bio osnovna namirnica prehrane mnogih zemalja, no posljednjih
godina je označen kao nezdrava namirnica koju je najbolje
izbjegavati. Jedenje previše bilo koje skupine hrane nije zdravo,
a neka istraživanja sugeriraju da bi jedenje previše proizvoda od
krumpira moglo biti povezano s višim krvnim tlakom.

No, obično način na koji pripremamo i konzumiramo krumpir
uzrokuje negativne učinke. Zapravo, krumpir sadrži puno vitamina
i drugih hranjivih sastojaka koji su važni za zdravlje. Evo pet
razloga zašto je krumpir dobar za vas, kako su objasnili
stručnjaci za Metro.

Vitamin C

Ljudi vitamin C obično povezuju s narančama i agrumima. No, važan
izvor vitamina C u prehrani većinu 20. stoljeća zapravo je
dolazio iz krumpira. U prosjeku nam mali (150 g) krumpira
osigurava oko 15 posto dnevnog vitamina C. Vitamin C važan je, ne
samo što podržava imunološku funkciju i sadrži antioksidanse, već
ima i bitnu ulogu u stvaranju vezivnog tkiva, što pomaže našim
zglobovima i čuva zdravlje zubi.

Vitamin B6

Pomaže preko 100 enzima u tijelu da pravilno funkcioniraju,
omogućavajući im razgradnju bjelančevina, proces koji je ključan
za dobar rad živaca. To je možda i razlog zašto je vitamin B6
povezan s dobrim mentalnim zdravljem. Tipično, mali krumpir
sadržavat će oko četvrtine preporučenog dnevnog unosa B6 za
odrasle. 

Kalij

Sadržaj kalija u našim stanicama važan je za regulaciju
električne signalizacije u mišićima i živcima. Dakle, ako kalij
postane previsok ili nizak, može zaustaviti naše srce. Pečeni i
prženi krumpir sadrži veću razinu kalija od kuhanog ili pire
krumpira. To je zato što prokuhavanje krumpira narezanog na
kockice može prouzročiti da oko polovice kalija iscuri u vodu.

Kolin

Kolin je mali spoj koji se veže za masnoću da bi stvorio
fosfolipide, građevne elemente staničnih stijenki, kao i
neurotransmiter acetilkolin (koji nam pomaže u skupljanju mišića,
širenju krvnih žila i usporavanju rada srca). Krumpir sadrži
drugu najvišu razinu kolina, pored hrane bogate proteinima poput
mesa i soje. Od vitalne je važnosti unositi dovoljno kolina jer
je to neophodno za zdrav mozak, živce i mišiće. Krumpir sadrži
oko 10 posto dnevnih potreba osobe za kolinom.

Dobar za želudac

Kuhanje i hlađenje krumpira prije nego što ga pojede omogućuje
stvaranje otpornog škroba. Ovaj zdravi škrob pomaže našem tijelu
na mnogo načina, uključujući i djelovanje kao prebiotik. Oni
stvaraju masne kiseline koje hrane naša crijeva i održavaju ih
zdravima. Masne kiseline također mogu na dobar način izmijeniti
naš metabolizam, pomažući u snižavanju razine masnoće i šećera u
krvi.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije