DR. BETH STARK

Nutricionistkinja: Krumpir je podcijenjeni izvor raznih hranjivih sastojaka

Jedan krumpir sadrži više od 800 miligrama kalija, dok na primjer jedna banana - a banane se često spominju kao bogati izvor kalija - sadrži oko 500 miligrama...

Mnogi će se pri pomisli na krumpir prvo sjetiti nezdravih
prženih krumpirića ili čipsa, no nutricionisti
podsjećaju kako krumpir sam po sebi nikako nije
nezdrav: dapače, bogati je izvor raznih hranjivih
sastojaka.

– Krumpir je izvrstan izvor C vitamina koji
se povezuje sa zdravljem imuniteta, sintezom
kolagena za čvrstoću i elastičnost kože i tkiva, zaštitom od
slobodnih radikala koji oštećuju stanice i apsorpcijom željeza –
objasnila je dijetetičarka, nutricionistkinja i
savjetnica za kuhanje i prehranu iz Pennsylvanije,
dr. Beth Stark.

Uz to je, kaže, i bogati izvor kalija, pa djeluje i
na regulaciju krvnog tlaka.

– Jedan krumpir sadrži više od 800 miligrama kalija,
dok na primjer jedna banana – a banane se često spominju kao
bogati izvor kalija – sadrži oko 500 miligrama – rekla
je za portal Eat This dijetetičarka i začetnica
bloga Stirlist dr. Amber Pankonin.

Osim toga, dodaje ona, jedan krumpir srednje veličine sadrži oko
160 kalorija koje uglavnom dolaze iz ugljikohidrata
i  tri do četiri grama vlakana: a premda ima malo
masnoća i bjelančevina, pun je hranjivih sastojaka zdravih
za srce.

– Kalij s kojim je krumpir bogat ima vrlo važnu ulogu u radu
mišića, kardiovaskularnog i živčanog sustava, te u
održavanju krvnog tlaka – kaže Pankonin i ističe kako
prema Harvardskom medicinskom fakultetu, većina Amerikanaca
kroz svoju prehranu dnevno jedva unese pola preporučene
doze kalija

Njegov nedostatak, napominje ona, šteti bubrezima i loše
djeluje na krvni tlak, a posljedica može biti poremećena
kalij-natrij ravnoteža koja uzrokuje brojne poremećaje;
visoki krvni tlak, opću slabost, slabe reflekse,
slabost mišića, suhu kožu i druge…

– Iako možda nećete odmah osjetiti da krumpir
dobro djeluje na krvni tlak, s vremenom možete primijetiti
da se tlak normalizirao – objasnila je
dr. Stark koja ističe da je krumpir najbolje kuhati ili
peći u pećnici – i jesti s nekim izvorom proteina:
poput piletine ili kiselog vrhnja s vlascem.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije