dobro je znati

Nutricionisti: Nemojte zbog masti izbjegavati punomasni jogurt, zdraviji je od onog koji je označen kao ‘light’

Ljudi često zaziru od punomasnih mliječnih proizvoda jer misle da uzrokuju povišeni kolesterol, kaže dijetetičarka dr. Rahaf Al Bochi, no ti proizvodi štite od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa...

Ako ste nekad jeli light jogurt i pomislili kako
je bezukusan, vjerojatno je u svom sastavu imao jako malo
masnoća ili je bio potpuno bezmastan, kaže dijetetičarka i
začetnica portala o zdravoj prehrani Olive Tree
Nutrition dr. Rahaf Al Bochi.

Naime upravo su one, objasnila je, zaslužne za ono što svi
tražimo u jogurtu: bogati okus i kremastu teksturu – a
uz to, kaže, punomasni jogurt u odnosu na manjemasni ili voćni
ima i druge prednosti.

Jedna od najčešćih dezinformacija vezanih za prehranu je da
su masnoće općenito štetne, pa ih neki u želji za
vitkom linijom i zdravljem potpuno izbace iz prehrane, no
često brzo shvate da se ni ne osjećaju bolje niti gube
kilograme, jer su brojne namirnice bogate i takozvanim dobrim
masnoćama koje su organizmu potrebne.

Punomasni jogurt sadrži manje šećera i više
zdravih masnoća

Trend izbacivanja masnoća iz prehrane počeo je u SAD-u kad ih se
1977. godine počelo spominjati
kao ‘neprijatelja’ organizma, a zdravstvene službe
građanima počele savjetovati dijete s niskim udjelom
masti; što je već početkom 1980-ih rezultiralo masovnom
proizvodnjom i prodajom hrane s niskim udjelom masti.

Razlog te ‘borbe protiv masti’ bilo je tadašnje općeprihvaćeno
mišljenje da su zasićene masti izravno povezane sa srčanim
bolestima, no tu su teoriju kasnije opovrgnula brojna znanstvena
istraživanja.

– Mnogi ljudi još uvijek zaziru od punomasnih mliječnih
proizvoda jer misle da puno masti nužno znači i
visoki kolesterol i slične probleme – rekla
je dijetetičarka dr. Al Bochi za Huff
Post
.

Ipak, dodaje ona, istraživanja o tome još se provode,
a mnoga su već i pokazala da punomasni
mliječni proizvodi organizam štite
od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa više
nego što im dopridonose.

Uz to, ističe dr. Al Bochi, jogurti s manjim udjelom
masnoća često zbog ‘manjka’ okusa sadrže i više rafiniranih
šećera i pojačivača okusa. 

Manje podiže šećer u krvi

Najviše šećera imaju aromatizirani voćni jogurti, kaže
dijetetičarka dr. Lauren Sharpe iz Philadelphije i objašnjava da
zato povise šećer u krvi, nakon čega on često opet naglo
padne.

– Kad se u organizmu dogodi takav ‘skok’ šećera, obično nam
tijelo opet brzo traži nešto slatko, a tada mnogi posegnu za
nezdravim grickalicama – pa ‘obični’ jogurt siromašan mastima u
konačnici uzrokuje višak, a ne manjak kilograma. 

Ipak, ističu nutricionisti, ni  punomasni jogurti nisu
potpuno bez šećera, ali ga često imaju u mnogo manjem
postotku i dulje nas drže sitima…

Boljeg je okusa od ‘običnog’ jogurta 

Jedno je istraživanje sa Stanforda pokazalo da se puno lakše
odlučimo na zdravu prehranu kad ona uključuje namirnice koje
su nam ukusne, što je potpuno logično, kaže dr. Al
Bochi
, a većina ljudi smatra da punomasni jogurt
ima mnogo bolji i ‘bogatiji’ okus nego
obični jogurti. 

Iako im je udio proteina otprilike jednak i oba
sadrže probiotike, okus punomasnog jogurta najviše ‘podižu’
upravo masnoće i tako smanjuju vjerojatnost da ćete nakon
njega posegnuti za slatkim ili nekom drugom nezdravom hranom i
grickalicama.

Uz to, punomasni jogurt je zbog visokog udjela bjelančevina
sjajan i kao dodatak jelima koja trebaju biti kremaste teksture,
pa dijetetičarka napominje da se u
mnogim receptima s
njim može zamijeniti kiselo vrhnje, a savjetuje i
da se u neka jela (poput npr. makarona sa sirom) dodaje
umjesto mlijeka.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije