Quiche Lorraine je popularno jelo nazvano po istoimenoj francuskoj pokrajIni, a radi se s jajima, špekom, sirom i vrhnjem.
Francuski je quiche najsličniji piti, a
smatra se svestranim jelom koje se može poslužiti kao
predjelo svečanom ručku ili večeri, kao lagani ručak
ili večera. Riječ je o piti od hrskavog tijesta u
koje idu jaja i mlijeko ili vrhnjem.
Punjenje možete napraviti s mesom, plodovima mora ili
povrćem, a jedna od popularnijih verzija ovog jela je quiche
Lorraine koji je nazvan po istoimenoj francuskoj
pokrajini, a radi se s jajima, špekom, sirom i vrhnjem.
Ako ga želite sami napraviti kod kuće, slijedite jednostavne
korake iz recepta:
1. korak
U veću zdjelu ubacite 175 g brašna, 100 g maslaca izrezanog na
komade, 1 žumanjak i 4 žlice hladne vode i sve dobro
promiješajte. Od pripremljene smjese napravite kuglu i
razvaljajte je u tanko tijesto.
2. korak
Odrežite tanje rubove tijesta i na nekoliko ga mjesta probodite
vilicom. Tijesto stavite u kalup za pečenje, prekrijte
aluminijskom folijom i pecite 15 minuta na 200°C.
3. korak
Na tavi prepržite 200 g slanine nasjeckane na komadiće i
ocijedite višak ulja. U zdjeli umutite 200 ml slatkog i 200
ml običnog vrhnja i dodajte 3 cijela jaja i prstohvat
muškatnog oraščića u prahu. Na kockice narežite 50 g sira Gruyère
pa skupa s komadićima slanine posložite po tijestu i prelijte s
vrhnjem, prenosi Pinkvilla.
4. korak
Pecite 20-25 minuta na 180°C, izvadite iz kalupa i poslužite.
Dobar tek!