Zaštićena oznaka
Zagorci nakon purice zaštitili i štrukle: Po jednom bi uskoro mogli postati i prva regija u Europi
Brašno, sol, sir, ulje, jaja i kiselo vrhnje - šest sastojaka u kombinaciji kakvoj znaju napraviti samo Zagorci.
Promocija domaće hrane jako dobro ide Zagorcima jer, štrukli su upravo dobili nacionalnu zaštićenu oznaku zemljopisnog porijekla. I to samo mjesec dana nakon što je na razini europske unije zaštićena purica s mlincima.
Zagorje će tako postati jedina europska regija koja će zaštititi glavno jelo, prilog i desert, a sve će to reklamirati i na jumbo plakatima na ulazu u županiju. Zagorski štrukli doduše ne moraju biti desert, to je vjerojatno jedino jelo na svijetu koje se može jesti i umočeno u juhu i kao glavno jelo i kao desert.
Brašno, sol, sir, ulje, jaja i kiselo vrhnje - šest sastojaka u kombinaciji kakvoj znaju napraviti samo Zagorci. Zato su njihovi štrukli dobili nacionalnu zaštitu i oznaku nacionalnog podrijetla. Po tajne tog recepta ekipa RTL-a otišla je u Oroslavje kod gospođe Zdenkice.
- To možete napraviti strojno, ali nije to to. To vam je jednostavan recept koji se najbolje nauči kada gledate. Od oka ja stavljam sve, ulja, jaja, brašnja i mesnim ne smije biti pretvrdo ni premekano. Napravim ga i stavim u foliju da se odmara - govori za RTL Direkt pobjednica manifestacije Babičini kolači, Zdenkica Ljubić.
Pravi znalci
Za ovakvo ručno razvlačanje potrebna je kažu Zagorci posebna vještina i iskustvo jer tijesto mora biti tanko i prozirno.
- Po čemu su oni posebni? Po načinu izrade, ručni rad kod razvlačenja koji se u našim hižama prenosi s koljena na koljeno i to je ono najvažnije što smo zaštitili. Jesu li to štrukli ili štruklji? Mi kažemo štruklji u zagorju, ali oba naziva su zaštićena - kaže nam Matija Gulija, predsjednik Udruge 'Tradicija Zagorja'.
Zaštićeni su i smrznuti štrukli pa se i veliki proizvođači nadaju lakšem plasmanu na tržišta u susjednim zemljama.
- Očekujemo da će se potražnja povećati te da ćemo osim sad aove ejdne smjene koje proizvodi u jednoj smjeni proizvoditi u dvije. Koliko ih proizvedete oko 2000 tisuće - govori Ivana Horvat, proizvođačica štrukli.
Zaštita i na razini Europe
Štrukli sada idu u borbu i za europsku zaštitu čime bi Zagorje postalo prva regija u Europi koja ima zaštićeno glavno jelo, prilog i desert: purana, mlince i štrukle.
- Svi oni koji su do sada prodavale zagorske štrukle pod svojim nazivom i amrkicom to više neće moći, neće moći prodavati zagorske štrukle ako se neće držati izvornog recepta - rekao je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.
Dakle, štrukle koje nisu vidjeli tajni zagorski recept Zagorja više se neće moći prodavati kao zagorske. U ovim krajevima to je specijalitet već više od dvjesto godina, koji se posluživao u posebnim prigodama, za blagdane i na svadbama.
- Ovakvi štrukli nema nigdje i znaju ga napraviti samo Zagorje i samo u Zagorju možete dobiti ovakve štrukle - priča nam Zdenkica.
Kuhani, pečeni, slani ili slatki taj svitak od ručno razvučenog tankog tijesta punjen sirom pravi je trijumf zagorske kuhinje.
Najnovije
-
Da vam ne uvene...
-
Podignut je cenzus i povećan iznos uskrsnica...
-
Neki su malo rasli, neki malo pali u odnosu na prije četiri godine.
-
U Udruzi Lijepa Naša zabrinuti su i zbog najavljenog gradskog projekta vrijednog 5,2 milijuna eura. Evo što ih muči...
-
Zvuci harmonike odjekivali su Malom i Velikom koncertnom dvoranom Glazbene škole u Varaždinu.
Reci što misliš!