Vijesti / Vino i hrana

Zaštićena oznaka

Zagorci nakon purice zaštitili i štrukle: Po jednom bi uskoro mogli postati i prva regija u Europi

Zagorci nakon purice zaštitili i štrukle: Po jednom bi uskoro mogli postati i prva regija u Europi
Matija Topolovec/Pixsell

Brašno, sol, sir, ulje, jaja i kiselo vrhnje - šest sastojaka u kombinaciji kakvoj znaju napraviti samo Zagorci.

Promocija domaće hrane jako dobro ide Zagorcima jer, štrukli su upravo dobili nacionalnu zaštićenu oznaku zemljopisnog porijekla. I to samo mjesec dana nakon što je na razini europske unije zaštićena purica s mlincima.

Zagorje će tako postati jedina europska regija koja će zaštititi glavno jelo, prilog i desert, a sve će to reklamirati i na jumbo plakatima na ulazu u županiju. Zagorski štrukli doduše ne moraju biti desert, to je vjerojatno jedino jelo na svijetu koje se može jesti i umočeno u juhu i kao glavno jelo i kao desert. 

Brašno, sol, sir, ulje, jaja i kiselo vrhnje - šest sastojaka u kombinaciji kakvoj znaju napraviti samo Zagorci. Zato su njihovi štrukli dobili nacionalnu zaštitu i oznaku nacionalnog podrijetla. Po tajne tog recepta ekipa RTL-a otišla je u Oroslavje kod gospođe Zdenkice.

- To možete napraviti strojno, ali nije to to. To vam je jednostavan recept koji se najbolje nauči kada gledate. Od oka ja stavljam sve, ulja, jaja, brašnja i mesnim ne smije biti pretvrdo ni premekano. Napravim ga i stavim u foliju da se odmara - govori za RTL Direkt pobjednica manifestacije Babičini kolači, Zdenkica Ljubić.

Pravi znalci

Za ovakvo ručno razvlačanje potrebna je kažu Zagorci posebna vještina i iskustvo jer tijesto mora biti tanko i prozirno.

- Po čemu su oni posebni? Po načinu izrade, ručni rad kod razvlačenja koji se u našim hižama prenosi s koljena na koljeno i to je ono najvažnije što smo zaštitili. Jesu li to štrukli ili štruklji? Mi kažemo štruklji u zagorju, ali oba naziva su zaštićena - kaže nam Matija Gulija, predsjednik Udruge 'Tradicija Zagorja'.

Zaštićeni su i smrznuti štrukli pa se i veliki proizvođači nadaju lakšem plasmanu na tržišta u susjednim zemljama.

- Očekujemo da će se potražnja povećati te da ćemo osim sad aove ejdne smjene koje proizvodi u jednoj smjeni proizvoditi u dvije. Koliko ih proizvedete oko 2000 tisuće - govori Ivana Horvat, proizvođačica štrukli.

Zaštita i na razini Europe

Štrukli sada idu u borbu i za europsku zaštitu čime bi Zagorje postalo prva regija u Europi koja ima zaštićeno glavno jelo, prilog i desert: purana, mlince i štrukle.

- Svi oni koji su do sada prodavale zagorske štrukle pod svojim nazivom i amrkicom to više neće moći, neće moći prodavati zagorske štrukle ako se neće držati izvornog recepta - rekao je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Dakle, štrukle koje nisu vidjeli tajni zagorski recept Zagorja više se neće moći prodavati kao zagorske. U ovim krajevima to je specijalitet već više od dvjesto godina, koji se posluživao u posebnim prigodama, za blagdane i na svadbama.

- Ovakvi štrukli nema nigdje i znaju ga napraviti samo Zagorje i samo u Zagorju možete dobiti ovakve štrukle - priča nam Zdenkica.

Kuhani, pečeni, slani ili slatki taj svitak od ručno razvučenog tankog tijesta punjen sirom pravi je trijumf zagorske kuhinje. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video