Vijesti / Vino i hrana

KOLIČINA HRANE

Je li moguće pojesti previše avokada?

Je li moguće pojesti previše avokada?
Ilustracija

Prosječni avokado ima 250 do 320 kalorija, ovisno o veličini, i oko 20 grama masnoća. Ali postavlja se pitanje je li moguće pojesti previše avokada...

Avokado se često naziva posebnim voćem jer sadrži visoku razinu zdravih masti. Pozitivno utječe na zdravlje te sadrži čak dvadeset različitih vitamina i minerala, a neki od njih su vitamin K, C, B5, B6, E, folati i kalij. Zbog toga ga često stručnjaci preporučuju kao dio prehrane. Ali postavlja se pitanje je li moguće pojesti previše avokada?

Keri Gans, RDN, vlasnica Keri Gans Nutrition, objasnila je za Health da je avokado taj status superhrane zaradio zahvaljujući vitaminu, vlaknima i zdravom sadržaju mononezasićenih masti.

'Za razliku od zasićenih masnoća, mononezasićene masnoće su zdrave i smanjuju rizik od bolesti srca', kaže dalje. Nadalje, ova vrsta masnoća pomaže našim tijelima da apsorbira vitamine A, K, D i da se osjećamo sito. 

'Avokado također sadrži 10 grama vlakana i prirodno je bez soli, kolesterola i bez trans masnih kiselina, tako da je avokado dobitak za zdravlje', kaže Bonnie Taub-Dix, autorica knjige 'Read It Before You Eat It: Taking You from Label to Table'.

Dnevni unos ovog zdravog voća

'Kao i kod bilo koje namirnice, dobro je imati na umu veličine porcije', kaže Taub-Dix. Iako je avokado bogat hranjivim sastojcima, on sadrže i masti i kalorije. Prosječni avokado ima 250 do 320 kalorija, ovisno o veličini, i oko 20 grama masnoća. Trebalo bi poslužiti jednu trećinu avokada srednje veličine za jedan obrok, međutim većina ljudi pojede više od toga.

Iako se neće dogoditi nikakva stvarna šteta ako pojedete puno avokada svaki dan, kalorije i masnoće avokada još uvijek ulaze u vaš dnevni unos. Na primjer, ako ste na dijeti od 1500 kalorija, jedan cijeli avokado iznosi oko 20 posto unosa za taj dan. Preveliki unos može dovesti do debljanja. 

Točno koliko avokada i zdravih masnoća se može pojesti ovisi o razini vaše aktivnosti, potrebnom unosu kalorija i drugoj hrani koju konzumirate.

'Treba pogledati nečiju cjelokupnu prehranu i dati preporuku koliko se avokada može pojesti', kaže Gans na kraju.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video